ΗΠΑ: «Τσίμπησε» στο 3,4% ο ετήσιος πληθωρισμός το Δεκέμβριο

Σε συνάρτηση με τις απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση κυρίως στις τιμές των τροφίμων και των κατοικιών.

Όπως αναφέρει η Washington Post, τα υψηλότερα ενοίκια και τα τρόφιμα έφεραν αύξηση στον συνολικό πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, που αποτελεί

ένδειξη ότι η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Federal Reserve) να επιβραδύνει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% θα είναι μετ’ εμποδίων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,3% από το Νοέμβριο και 3,4% από το Δεκέμβριο του 2022. Μάλιστα, αυτές οι τιμές έρχονται σε συνέχεια της προηγούμενης μηνιαίας ανόδου κατά 0,1% και του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,1% το Νοέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν υπολογίζει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,9% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο 0,3%.

Ο πληθωρισμός μειώνεται σε σταθερή βάση από τότε που έφτασε στο υψηλό 40 ετών του 9,1% στα μέσα του 2022. Ωστόσο, η δυσκολία μείωσής του εξηγεί γιατί, παρά τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τη χαμηλή ανεργία και τις προσλήψεις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με την οικονομία.

Η Federal Reserve, η οποία άρχισε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022 για να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των τιμών, θέλει να μειώσει τον ετήσιο πληθωρισμό στο επίπεδο στόχο του 2%. Ωστόσο, η παραμονή στα επίπεδα άνω του 3% φέρνει στο προσκήνιο την πιθανότητα η Fed να μην ξεκινήσει τόσο άμεσα τις μειώσεις επιτοκίων, όσο περιμένουν οι αναλυτές.

Όσον αφορά τις αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου, 202.000 Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 1.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των νέων αιτήσεων σε εβδομαδιαία βάση από τα μέσα Οκτωβρίου. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση των νέων αιτήσεων στις 210.000.

#πληθωρισμός_ΗΠΑ #ΤΡΟΦΙΜΑ #ενοίκια
Keywords
Αναζητήσεις
ipa-tsibise-sto-34-o-etisios-plithorismos-to-dekemvrio.htm
Τυχαία Θέματα