ΗΠΑ: Ξοδεύουμε «πάρα πολλά» στηρίζοντας την Ουκρανία- Υπό...πίεση ο Μπάιντεν

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δαπανούν υπερβολικά πολλά για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που υπογραμμίζει την ευθραυστότητα της εγχώριας υποστήριξης, την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να πιέσει για περισσότερη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τις Financial Times,

η τελευταία δημοσκόπηση των FT-Michigan Ross διαπίστωσε ότι το 48% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν «πάρα πολλά» σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να ενισχύσουν την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου κατά της Ρωσίας, σε σύγκριση με το 27% που δίνει Ουάσινγκτον χαρακτηρίζοντάς ως το «σωστό ποσό», ενώ το 11% που υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν ξοδεύουν αρκετά.

Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς ο Μπάιντεν αγωνίζεται να πείσει ένα έντονα διχασμένο Κογκρέσο να εγκρίνει ένα σαρωτικό πακέτο δαπανών για την ασφάλεια ύψους 111 δισ. δολαρίων που θα περιλαμβάνει περίπου 60 δισ. δολάρια για το Κίεβο, καθώς και χρηματοδότηση για το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Βέβαια, προκύπτει ακόμη και από το γεγονός ότι ο Ζελένσκι πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για μια συνάντηση με τον Μπάιντεν την Τρίτη (12/12) για να «υπογραμμίσει την ακλόνητη αφοσίωση των Ηνωμένων Πολιτειών» στην πολεμική προσπάθεια της χώρας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο πιθανό να πουν ότι οι ΗΠΑ δαπανούν υπερβολικά πολλά για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Η δημοσκόπηση διαμορφώνει μια σκληρή εικόνα για τους φιλοουκρανικούς Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, οι οποίοι αγωνίζονται να βρουν έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει την έγκριση της χρηματοδότησης. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους Ρεπουμπλικάνους, η πρόταση του Λευκού Οίκου περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Ο Ρεπουμπλικανός στρατηγικός αναλυτής Doug Heye δήλωσε ότι η μελλοντική αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι «υπό αμφισβήτηση», προσθέτοντας: «Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είναι εκεί που είναι οι ψηφοφόροι τους σε αυτό το θέμα».

Παρόλο που στη δημοσκόπηση των FT-Michigan Ross υπήρχε μεγαλύτερη υποστήριξη για τη βοήθεια προς το Ισραήλ, η έρευνα διαπίστωσε σημαντικά επίπεδα σκεπτικισμού για τη βοήθεια προς το εβραϊκό κράτος στον πόλεμό του κατά της Χαμάς. Το 40% δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δαπανούν «πάρα πολλά» για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ, ενώ το 30% δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δαπανά το «σωστό ποσό».

Η ανησυχία των Αμερικανών

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να επισημαίνουν τον υψηλό πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους όσον αφορά τα οικονομικά τους, αν και η δημοσκόπηση διαπίστωσε λίγο μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις οικονομικές συνθήκες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του προηγούμενου μήνα.

Παρόλα αυτά, οι δυσοίωνες προοπτικές συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές επανεκλογής του Μπάιντεν, καθώς μόνο το 17% των Αμερικανών πιστεύει ότι είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τότε που έγινε πρόεδρος, ενώ το 53% δήλωσε ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Η αύξηση του καταναλωτικού κόστους έχει αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τον πρόεδρο, ο οποίος προσπάθησε να διαφημίσει ισχυρούς αριθμούς για τις θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ και χαρακτήρισε τη φιλόδοξη βιομηχανική στρατηγική του «Bidenomics».

#ΗΠΑ #Ζελένσκι #Ουάσινγκτον #υποστήριξη #πόλεμος #Ρωσία #Ουκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα