Ισραήλ-Χαμάς: Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας για απελευθέρωση ομήρων

Tο 38μελές υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ αποφάσισε τα ξημερώματα της Τετάρτης (22/11) να εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων με τη Χαμάς.

Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων –γυναικών και παιδιών– από τη Γάζα, σύμφωνα με δήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην πρώτη παρατεταμένη παύση των μαχών και σε σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης

Η απελευθέρωση των ομήρων θα γίνει με αντάλλαγμα μια τετραήμερη εκεχειρία στην αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, ανέφερε η δήλωση.

Η συμφωνία αφορά αποκλειστικά Ισραηλινούς πολίτες και μένει να δούμε εάν οι ξένοι όμηροι θα αποτελέσουν μέρος ξεχωριστών συμφωνιών ή θα απελευθερωθούν στη διάρκεια της προσωρινής περιόδου κατάπαυσης του πυρός.

Στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ και η Χαμάς θα δώσουν τη δυνατότητα στον Ερυθρό Σταυρό να αποκτήσει πρόσβαση στους ομήρους που θα παραμένουν στη Γάζα. Η συμφωνία προβλέπει ότι στον Ερυθρό Σταυρό θα επιτραπεί και να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ομήρους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ως αντάλλαγμα, το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσει περίπου 150 Παλαιστίνιες και παιδιά που κρατούνται σε φυλακές της χώρας. Η πρώτη ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

#εκεχειρία #όμηροι #ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ_ΟΜΗΡΩΝ #Χαμάς #Γάζα
Keywords
Αναζητήσεις
israil-chamas-ti-provlepei-i-symfonia-ekecheirias-gia-apeleftherosi-omiron.htm
Τυχαία Θέματα