«Καμπανάκι» OPEC+ για μεγαλύτερο πλεόνασμα πετρελαίου το 2022

Νέους κινδύνους για αύξηση του αναμενόμενου πλεονάσματος στην πετρελαϊκή αγορά προβλέπει νέα έκθεση του OPEC+ που ήρθε σήμερα (31/8) στη δημοσιότητα, με τις τιμές στην ενέργεια και την αυστηρή νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο να ασκούν σημαντικές πιέσεις στη ζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο Reuters, η Κοινή Τεχνική Επιτροπή του OPEC σε έκθεση της προειδοποιεί ότι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος.

Παράλληλα,

η έκθεση σημειώνει ότι η ζήτηση αντιμετωπίζει μεγάλες αβεβαιότητες, ιδίως από τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πιο σφικτές συνθήκες στη νομισματική πολιτική.

Η παραπάνω έκθεση έρχεται λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του OPEC+ στις 5 Σεπτεμβρίου και λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας για το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής από τον Οργανισμό.

«Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, συνιστά άλλον έναν κίνδυνο για τους επόμενους μήνες», σημειώνεται από τον OPEC+, ενώ στη συνέχεια τονίζεται ότι αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης απ' ό,τι εκτιμάται σήμερα ιδίως προς το τέλος του έτους».

Στα 900.000 βαρέλια το πλεόνασμα

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή του OPEC+ προβλέπει ότι το πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου αυτό το έτος θα φτάσει τα 900.000 βαρέλια την ημέρα, από 100.000 βαρέλια την ημέρα στην προηγούμενη εκτίμηση της.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+ είναι έτοιμος να μειώσει την παραγωγή του εν μέσω αστάθειας στις αγορές, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, πέντε πηγές, δήλωσαν στο Reuters ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη συζητήσεις σχετικά με την πολιτική παραγωγής μετά τον Σεπτέμβριο ή για το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν εξαιρετικά ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης το αμερικανικό αργό κατέγραφε ισχυρή πτώση 3,24% στα 88,66 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ έχασε 3,08% στα 94,83 δολάρια το βαρέλι.

OPECΠΕΤΡΕΛΑΙΟΖΗΤΗΣΗΠΛΕΟΝΑΣΜΑΕΚΘΕΣΗ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα