«Καλπάζει» ξανά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη- Κρίση, μέσω... Αυστραλίας

Η ανησυχία για απεργία των εργαζομένων στις αυστραλιανές μονάδες LNG επανήλθε και η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύθηκε ξανά την Τρίτη (15/8).

Η διψήφια άνοδος, άγγιξε και το 18% πριν επανέλθει κοντά στο 11%, καθώς η απεργία στην Αυστραλία μοιάζει αναπόφευκτη και πιθανότατα θα να διαταράξει τις παγκόσμιες προμήθειες.

Το σενάριο είχε απασχολήσει τις αγορές και την προηγούμενη

εβδομάδα, με την τιμή του αερίου στην Ευρώπη να ανεβαίνει ακόμα και κατά 35%.

Την Τρίτη είχαν προγραμματιστεί συνομιλίες μεταξύ συνδικαλιστικών στελεχών και της Woodside Energy Group Ltd., μιας από τις δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που επηρεάζονται. Ενώ οι συζητήσεις κατέληξαν σε κάποια πρόοδο, οι δύο πλευρές δεν είναι ακόμη κοντά σε συμφωνία ενόψει μιας απόφασης για πιθανή απεργία την Παρασκευή, ανέφερε η Montel σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο πλαίσιο αυτό, το φυσικό αέριο παράδοσης Σεπτεμβρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει άνοδο άνω του 11% στα 38,53 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα "άγγιξε" τα 40,50 ευρώ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο έως και το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG. Ενώ η Ευρώπη αγοράζει σπάνια αυστραλιανό φυσικό αέριο, θα πρέπει να ανταγωνιστεί με άλλες χώρες της Ασίας για εναλλακτικά φορτία.

ΑυστραλίαΕυρώπηΕμπορεύματαLNGΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
kalpazei-xana-to-fysiko-aerio-stin-evropi--krisi-meso-afstralias.htm
Τυχαία Θέματα