Καραβίας (Eurobank): Μέρισμα τουλάχιστον 25% φέτος-Τον Μάιο αποφασίζει ο SSM

20:50 7/3/2024 - Πηγή: Reporter

Τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται η απόφαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για τη διανομή μερίσματος από την Eurobank, με τη διοίκηση να στοχεύει στην επιβράβευση των μετόχων της κατά τουλάχιστον 25% από τα κέρδη του 2023 και 50% έως το 2026.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η τράπεζα

θα συνεχίσει να παράγει ισχυρά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι για το 2024 στοχεύει σε απόδοση κεφαλαίων 15%.

Οι επιδόσεις του 2023 και οι προοπτικές της επόμενης τριετίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διανομή μερίσματος, ξεκινώντας από ένα ποσοστό τουλάχιστον 25% των κερδών για φέτος, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα έτη, ανέφερε ο κ. Καραβίας, στις ερωτήσεις των αναλυτών σχετικά με την απόδοση στους μετόχους.

«Πρόκειται για 0,09 ευρώ ανά μετοχή», εξήγησε, σημειώνοντας πως οι σχετικές συζητήσεις, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος έως την έγκριση από τον επόπτη, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός διμήνου. «Το βέβαιο είναι ότι θα επιβραβεύουμε τους μετόχους μας», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας. Υπενθύμισε, δε, ότι το έμμεσο payout ratio το 2023 (από τα κέρδη του 2022) λόγω του share buyback ήταν 14% (επαναγορά 1,4% από το ΤΧΣ). Σε ότι αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία θα μειωθεί σταδιακά μέχρι το 2026 στο 28% από 44% το 2023.

Μεταξύ άλλων, είπε πως «το 2023 υπήρξε μια εξαιρετική χρονιά για τη Eurobank. Ο συνδυασμός των υψηλότερων επιτοκίων και του ευνοϊκού περιβάλλοντος στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε συνέβαλαν στο να ξεπεράσουμε όλους τους στόχους μας και να υλοποιήσουμε σημαντικές στρατηγικές ενέργειες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή».

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, με ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα βασίζεται κυρίως στις επενδύσεις και τα έργα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που μπορούν να ωθήσουν περαιτέρω την πιστωτική επέκταση.

Η Eurobank είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και να υποστηρίξει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τα ετήσια αποτελέσματά μας ήταν ισχυρά σε όλους τους τομείς. Τα βασικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σημαντικά, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται στο 18%, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή μας βάση σε πάνω από 20%, που υπερβαίνει κατά πολύ τα εποπτικά όρια», πρόσθεσε.

#ΦΩΚΙΩΝ_ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Keywords
Αναζητήσεις
karavias-eurobank-merisma-toulachiston-25-fetos-ton-maio-apofasizei-o-ssm.htm
Τυχαία Θέματα