«Κατρακυλά» άνω του 1,5% λόγω… αμφιβολιών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

Πτώση άνω του 1,5% καταγράφουν την Τετάρτη (4/10) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η ανησυχία μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα συνεχίσει τις περικοπές της παραγωγής αργού μέχρι το τέλος του 2023 αντισταθμίστηκε από τους φόβους για τη ζήτηση που προέρχονται από μακροοικονομικούς αντίθετους ανέμους.

«Οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν στις απώλειες εν μέσω ανησυχιών για υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,

βλάπτοντας τις προοπτικές ζήτησης και καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ», δήλωσε η Fiona Cincotta, αναλυτής του City Index.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει την εθελοντική περικοπή της προσφοράς αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ρωσία δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει τις τρέχουσες περικοπές των εξαγωγών αργού κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους και θα επανεξετάσει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, που τέθηκε πίσω τον Απρίλιο, τον Νοέμβριο.

Η Ρωσία συζητούσε επίσης τη μερική άδεια για εξαγωγές καυσίμων «σε όλα τα επίπεδα», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS την Τετάρτη, επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ.

Η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χαλαρώσει την απαγόρευση για το ντίζελ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Kommersant την Τετάρτη που επικαλείται άγνωστες πηγές.

Ένα ισχυρό αμερικανικό δολάριο θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.

Η τρέχουσα ισχύς του δολαρίου είναι «ένα ράλι που θα συνεχίσει να… στοιχειώνει όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης αυτής του πετρελαίου, ακόμη και όταν, όπως συμβαίνει τώρα, υπάρχει ένα συναρπαστικό θεμελιώδες σκηνικό», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, John Evans.

Ως το εμπορικό νόμισμα του πετρελαίου, ένα ισχυρό δολάριο καθιστά το πετρέλαιο συγκριτικά ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη ζήτηση.

Κατά τα λοιπά, τα τελευταία στοιχεία του δείκτη υπευθύνων αγορών (PMI) έδειξαν βαθμολογία 47,2 τον Σεπτέμβριο για την ευρωζώνη, σημειώνοντας άνοδο από το 46,7 τον Αύγουστο. Ο,τιδήποτε κάτω από 50 σημαίνει οικονομική συρρίκνωση.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό «κατρακυλά» 1,85% στα 87,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ διολισθαίνει 1,77% στα 89,31 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ήπια ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,846% στα 37,300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,05% στα 1.840,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,19% στα 21,34 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,23% στα 3,6132 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,47% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0513 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,49% στο 1,2134 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8664 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
katrakyla-ano-tou-15-logo-amfivolion-to-petrelaio-anevainei-to-aerio.htm
Τυχαία Θέματα