«Κατρακυλά» το πετρέλαιο υπό τους φόβους ύφεσης-Πέφτει και το αέριο

Ισχυρά πτωτικά άνω του 3% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (23/9) εν μέσω φόβων ύφεσης και ισχυρότερου δολαρίου, αν και οι απώλειες περιορίζονται από τις ανησυχίες για την προσφορά μετά τη νέα εκστρατεία επιστράτευσης της Μόσχας στον πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά και το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.

Γενικότερα

σε εβδομαδιαία βάση, μπρεντ και αμερικανικό αργό οδεύουν προς πτώση κατά 1,4% και 2,4%, αντίστοιχα.

«Μετά την επιτάχυνση των αυξήσεων των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης επισκιάζει τα προβλήματα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

«Ωστόσο, μια απότομη πτώση του SPR των ΗΠΑ και η μείωση των αποθεμάτων μπορεί να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου στηριζόμενες σε κάποιο σημείο, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει αναπόφευκτο ζήτημα υποπροσφοράς στις φυσικές αγορές, ενώ η πυρηνική συμφωνία του Ιράν βρίσκεται σε αδιέξοδο», επεσήμανε, αναφερόμενη στο αργό πετρέλαιο του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου των ΗΠΑ, το οποίο έπεσε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1984.

Μετά την ισχυρή άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη για τρίτη φορά από την Federal Reserve, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν επίσης την αύξηση των επιτοκίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο οικονομικής επιβράδυνσης.

«Οι τιμές του αργού παραμένουν ασταθείς καθώς οι traders ενέργειας παλεύουν με μια επιδεινούμενη προοπτική ζήτησης που εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στις ελλείψεις. Οι κίνδυνοι προσφοράς και οι στενές συνθήκες της αγοράς θα πρέπει να προσφέρουν στο πετρέλαιο κάποια στήριξη πάνω από το επίπεδο των 80 δολαρίων, αλλά μια ταχύτερη πτώση σε μια παγκόσμια ύφεση θα “πληγώσει” τις τιμές», δήλωσε ο Έντουαρντ Μογιά, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 έχουν σταματήσει λόγω της επιμονής της Τεχεράνης στο κλείσιμο των ερευνών του Οργανισμού Πυρηνικών Επιθεωρητών του ΟΗΕ, χαλαρώνοντας τις προσδοκίες για επαναφορά του ιρανικού αργού πετρελαίου στην αγορά.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,44% στα 80,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 3,04% στα 87,71 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,786% στα 185,995 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,71% στα 1.652,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι διολισθαίνει 2,80% στα 19,055 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κάνει «βουτιά» 4,05% στα 3,3303 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,78% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,976 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 1,87% στο 1,1046 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 1,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8841 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχαλκόςασήμιχρυσός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατρακυλά, -Πέφτει,katrakyla, -peftei