Καββαθάς για ακρίβεια: Είναι σαφές ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κος Γιώργος Καββαθάς, μίλησε για την ακρίβεια και τα προβλήματα των επιχειρήσεων.

Με αφορμή την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα ο κ. Καββαθάς σχολίασε:

«Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει εξόδους για διασκέδαση, έχουν περιορίσει μετακινήσεις, τα ταξίδια, τις διακοπές,

έχουν μειώσει τις αγορές σε ένδυση και υπόδηση και βεβαίως αγοράζουν εν γνώσει τους προϊόντα μικρότερης διατροφικής αξίας σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα.

Μέσα σε ένα χρόνο ο δείκτης που αφορά τη δυνατότητα επάρκειας του εισοδήματος είναι 19 μέρες. 19 μέρες ήταν και πέρυσι,19 μέρες είναι και φέτος με τη διαφορά ότι πέρυσι ήταν 5 στα 10 νοικοκυριά ενώ φέτος είναι 6 στα 10 έχουμε δηλαδή μια αύξηση κατά 10% των νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα οικονομικά τους περισσότερο από τα πρώτα δύο δεκαήμερα του μήνα. Το 15% των νοικοκυριών δεν μπορεί να αγοράσει τα βασικά αγαθά για την διαβίωσή τους σε επίπεδο τροφίμων και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί μεγαλώνει και διευρύνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο κ. Καββαθάς εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός και για να γίνει αυτό χρειάζεται επάνδρωση. Όταν η ΔΙΜΕΑ έχει 70-80 υπαλλήλους δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της αγοράς. Το δεύτερο που πρέπει να ενεργοποιηθεί είναι η επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί είναι σαφές ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές.

Από αυτό το οποίο κινδυνεύει ειδικά η μικρομεσαία αγορά είναι από την υπερσυγκέντρωση της αγοράς. Χρόνο με τον χρόνο η συγκεντροποίηση στις μεγάλες πολυεθνικές ή εθνικές αλυσίδες είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα και μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της μικρής λιανικής», τόνισε κλείνοντας.

#Καββαθάς #ακρίβεια #ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ_ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
kavvathas-gia-akriveia-einai-safes-oti-yparchoun-enarmonismenes-praktikes.htm
Τυχαία Θέματα