Κεντρική τράπεζα Τουρκίας: Απρόσμενη αύξηση επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε την έκπληξη, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 50% την Πέμπτη (21/3), επικαλούμενη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό και δεσμευόμενη να διατηρήσει μια αυστηρή στάση μέχρι να υπάρξει σημαντική και διαρκής πτώση της τάσης.

Η κίνηση-σοκ οδήγησε τη λίρα σε ράλι 0,6% στο 32,2 έναντι του δολαρίου μετά από εβδομάδες σταθερής πτώσης.

Η τράπεζα

έχει τώρα αυξήσει το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 4.150 μονάδες βάσης από 8,5% από τον περασμένο Ιούνιο, μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου και τη στροφή προς μια πιο «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική.

«Η περιοριστική νομισματική στάση θα διατηρηθεί έως ότου παρατηρηθεί σημαντική και διαρκής πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων», ανέφερε η επιτροπή πολιτικής.

Η πολιτική «θα γίνει αυστηρότερη σε περίπτωση που προβλέπεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση του πληθωρισμού», προστίθεται.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο υψηλότερο από το αναμενόμενο 67% τον περασμένο μήνα, όταν η κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μετά από μια σειρά συνεχόμενων αυξήσεων.

Αν και ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στα μέσα του έτους, η πρόσφατη διολίσθηση της λίρας σε συνδυασμό με τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων είχαν αυξήσει τις προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, 20 από τους 22 ερωτηθέντες περίμεναν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο σταθερό τον Μάρτιο, ενώ οι άλλοι δύο προέβλεψαν αύξηση μόνο κατά 250 μονάδες βάσης. Η δημοσκόπηση έδειξε ωστόσο ότι μια ισχυρή πλειοψηφία περιμένει ξανά αύξηση αργότερα φέτος.

Η απόφαση για το επιτόκιο ελήφθη λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από τις εθνικές τοπικές εκλογές, όπου το Κόμμα AKP του Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει ξανά βασικές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη.

#κεντρικη_τραπεζα_τουρκίας #ΤΟΥΡΚΙΑ #επιτόκια #αύξηση_επιτοκίων #Ερντογάν
Keywords
Αναζητήσεις
kentriki-trapeza-tourkias-aprosmeni-afxisi-epitokion-kata-500-monades-vasis.htm
Τυχαία Θέματα