Κέρδη για το πετρέλαιο εν μέσω ευρύτερης ανακούφισης-Ανεβαίνει το αέριο

Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (21/3), ανακάμπτοντας από το χαμηλό 15 μηνών που σημείωσαν την προηγούμενη ημέρα, καθώς η διάσωση της Credit Suisse αμβλύνει τις ανησυχίες για τους κινδύνους του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση.

Μετά την ταραχώδη Δευτέρα, η διάθεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει ανέβει μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS και αφού οι

μεγάλες κεντρικές τράπεζες δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς και θα στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα.

«Οι τραπεζικές ταραχές μπορεί να πήραν μια ανάσα χθες, αλλά παραμένουν στο παιχνίδι», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

«Αν και μια άμεση κρίση φαίνεται να έχει αποφευχθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για νέο sell off», συμπλήρωσε.

Το ενδοαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη για το εάν και κατά πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια όταν ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της.

Από τότε που ξεκίνησε η τραπεζική κρίση αυτόν τον μήνα, οι αγορές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed στις 25 μονάδες βάσης από 50 bps.

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο την Τρίτη, αφού έφτασε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων την προηγούμενη συνεδρίαση. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και το ίδιο μπορεί να μετριάσει τη ζήτηση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση των βασικών υπουργών του ΟΠΕΚ+ που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Απριλίου. Πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν στο Reuters ότι η πτώση των τιμών αντανακλά τους τραπεζικούς φόβους, παρά την επιδείνωση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης.

Επίσης, δημοσιεύονται οι τελευταίες αναφορές αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με έρευνα του Reuters αναμένεται να δείξουν χαμηλότερα αποθέματα αργού και συναφών προϊόντων.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,18% στα 68,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,07% στα 74,59 δολάρια το βαρέλι.

Ανακάμπτει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,971% στα 40,100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός συνεχίζει να υποχωρεί για δεύτερη ημέρα, αφού ανέβηκε πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά στην τελευταία συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους από την τραπεζική κρίση στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Υπάρχει κάποια προσοχή στην αγορά πριν από την απόφαση της Fed για τα επιτόκια, δήλωσε ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της CMC Markets, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων φτάνουν στο τέλος τους ώστε οι τιμές (χρυσού) να οδηγηθούν σε υψηλά ρεκόρ».

Ο χρυσός υποχωρεί 0,63% στα 1.970,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,23% στα 22,593 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,56% στα 4,013 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0751 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,20% στο 1,2252 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,52% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8775 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα