Κέρδη με κινεζική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικά πρόσημα κατεγράφησαν στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης (27/12), λαμβάνοντας ώθηση από την χαλάρωση των περιορισμών λόγω Covid-19 στην Κίνα.

Το γεγονός αυτό, μάλιστα, ενισχύει τις ελπίδες των επενδυτών για ανάκαμψη της δεύτερης πιο ισχυρής οικονομίας του πλανήτη. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι σταματά την καραντίνα για τους ταξιδιώτες εξωτερικού στις 8 Ιανουαρίου. Η κίνηση αυτή συμβολίζει ουσιαστικά το τέλος της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων που ακολουθεί η χώρα επί σχεδόν τρία χρόνια.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε

άνοδο 0,13% και έκλεισε στις 428 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγείται των κερδών κατά 1,6%.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 13.995,10 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,70% στις 6.550,66 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,09% στις 23.855,86 μονάδες. Κλειστό παρέμεινε το χρηματιστήριο στο Λονδίνο.

Οι εταιρείες πολυτελείας LVMH, Kering και Richemont, που έχουν έντονη εμπορική δραστηριότητα στην Κίνα, σημείωσαν κέρδη μεταξύ 1,7% και 2,4%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στις ανησυχητικές προβλέψεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την οικονομική κατάσταση απέναντι στην οποία βρίσκεται η ευρωζώνη. Σε συνέντευξή που αναδημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας, ο ντε Γκίντος τόνισε ότι «οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη συμπίπτουν με οικονομική επιβράδυνση και χαμηλή ανάπτυξη».

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣΚίναΛουίς Ντε ΓκίντοςStoxx 600
Keywords
Τυχαία Θέματα