Κι όμως, ο πόλεμος δεν έχει ισχυροποιήσει τόσο τα κρυπτονομίσματα

Η πολιτική και ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης και από τις δύο χώρες. Για πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει ο μόνος εφικτός τρόπος να πάρουν μαζί τους τις οικονομίες τους. Ωστόσο, αυτό δεν έφερε κάποια αξιοσημείωτη ώθηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η εταιρεία Blockchain Analytics Crystal

Blockchain παρακολούθησε τα «πορτοφόλια» των μεγάλων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων που συνεργάζονταν με το ρωσικό ρούβλι και την ουκρανική γρίβνα, συμπεριλαμβανομένων των αγορών peer-to-peer όπως το LocalBitcoins και το Paxful, και δεν βρήκε σημαντικές διακυμάνσεις που να σχετίζονται με τον πόλεμο και τη μετανάστευση.

Θα πρέπει, βέβαια, να επισημάνουμε ότι τα μεγάλα παγκόσμια ανταλλακτήρια που υποστήριζαν τις συναλλαγές σε ρούβλια επέβαλαν τις δικές τους κυρώσεις εναντίον Ρώσων χρηστών αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου. Για παράδειγμα, η Binance σταμάτησε να δέχεται πληρωμές μέσω ρωσικών τραπεζικών καρτών, το CEX.io ανέστειλε τις καταθέσεις και αναλήψεις για χρήστες από Ρωσία και Λευκορωσία και το CoinZoom διέκοψε την εγγραφή νέων λογαριασμών από τη Ρωσία.

Στις αρχές Μαρτίου, η Alameda Research παρατήρησε ότι «ο όγκος του ρωσικών και των ουκρανικών συναλλαγών ήταν στα ύψη». Η Crystal σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε αξιοσημείωτη άνοδος της δραστηριότητας στην αλυσίδα και τους τελευταίους έξι μήνες υπήρξε μια σταθερή πτώση στις συναλλαγές σε μια σειρά από ανταλλακτήρια΄ κρυπτονομισμάτων, με τις ροές κεφαλαίων να μειώνονται ακόμη περισσότερο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει στο CoinDesk.

Η Chainalysis παρατήρησε επίσης ότι ο ημερήσιος όγκος διαπραγμάτευσης του ρουβλίου εκτοξεύτηκε αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «ανεβαίνοντας πάνω από 900% σε πάνω από 70 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 19 και 24 Φεβρουαρίου, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2021», αλλά από τότε, η δραστηριότητα μόνο μειώνεται, με περιοδικές μόνο ανόδους.

Η Chainlaysis κατέγραψε επίσης μια αξιοσημείωτη άνοδο της δραστηριότητας σε ρωσικά «πορτοφόλια». Αυτά τα πορτοφόλια έστειλαν κρυπτονομίσματα αξίας άνω των 62 εκατομμυρίων δολαρίων σε άλλες διευθύνσεις τον Μάρτιο, που σχετίζονται κυρίως με γραφεία και ανταλλακτήρια OTC, έγραψε η Chainalysis. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πει κανείς τι μπορεί να σημαίνει αυτό και αν οι δαπάνες σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την αποφυγή κυρώσεων, πρόσθεσε η εταιρεία.

Τα λεφτά των μεταναστών

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιούργησε κρίση τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων της Ρωσίας. Ενώ οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους για την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι Ρώσοι ξεφεύγουν από τις διώξεις για την αντιπολεμική τους στάση, καθώς η Ρωσία επέβαλε αυστηρή λογοκρισία, ποινικοποιώντας κάθε δημόσια ομιλία για τον πόλεμο που αποκλίνει από την επίσημη θέση.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και 200.000 Ρώσοι μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων δημοσιογράφων, πολιτικών ακτιβιστών, καλλιτεχνών και άλλων, που διαφωνούν με τον πόλεμο και την επιθετική αντι-ουκρανική προπαγάνδα στη Ρωσία. Πολλοί από αυτούς κατέληξαν στη Γεωργία, την Αρμενία, την Τουρκία και άλλες χώρες που δεν χρειάζονται βίζα για την είσοδο.

Εκεί, όμως, χτυπήθηκαν από ένα διαφορετικό είδος διώξεων: η Visa και η Mastercard ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, καθιστώντας άχρηστες τις χρεωστικές κάρτες των ρωσικών τραπεζών στο εξωτερικό και εταιρείες πληρωμών όπως η Western Union, η Wise, η Remitly και η Moneygram ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία απαγόρευσε στους πολίτες της να παίρνουν μαζί τους ξένο νόμισμα αξίας άνω των 10.000 δολαρίων σε μετρητά καθώς περνούν τα σύνορα. Επιπλέον, η Ρωσία απαγόρευσε τις συναλλαγές ξένων νομισμάτων για έξι μήνες στις 9 Μαρτίου.

κρυπτονομίσματαCryptoκρυπτονόμισμα
Keywords
Τυχαία Θέματα