Κοντά στα €2 δισ. η εξαμηνιαία κερδοφορία των συστημικών τραπεζών

Καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου και β’ τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα), με τη συνολική καθαρή κερδοφορία τους στο πρώτο μισό του 2023 να φτάνει ένα «βήμα» πριν από τα 2 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά, τα κέρδη μετά από φόρους των συγκεκριμένων τραπεζών

ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ κατά το α’ εξάμηνο. Πιο συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eurobank διαμορφώθηκαν σε 599 εκατ. ευρώ, τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη της Τρ. Πειραιώς σε 442 εκατ. ευρώ, τα οργανικά κέρδη μετά φόρων της Εθνικής Τράπεζας σε 508 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank σε 357 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα βασικά οικονομικά μεγέθη των συστημικών τραπεζών για το α’ εξάμηνο του 2023:

Eurobank

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 56,2% έναντι του α’ εξαμήνου 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,043 δισ. ευρώ λόγω της αύξησης των επιτοκίων, των νέων χορηγήσεων, των επιτοκιακών εσόδων από ομόλογα και παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε κατά 88 μονάδες βάσης την αντίστοιχη περίοδο και ανήλθε σε 2,63%.

Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,18 ευρώ και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 17,9% το α’ εξάμηνο 2023. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 684 εκατ. ευρώ, έναντι 941 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022 και περιλαμβάνουν κυρίως 111 εκατ. ευρώ κέρδος από την απόκτηση συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου.

Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 5,2% το α’ εξάμηνο 2023, από 5,9% το α’ εξάμηνο 2022. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 140 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 191 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ ή 0,6 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε από 72,6% το α’ εξάμηνο 2022 σε 73,2% το αντίστοιχο φετινό α’ εξάμηνο.

Το σύνολο του ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 81,5 δισ. ευρώ στο τέλος του φετινού α’ εξαμήνου. Τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά 0,5 δισ. ευρώ. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 42,1 δισ. ευρώ. Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 24,2 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 10 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 3,4 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 0,3 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 55,9 δισ. ευρώ. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 72,6% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 174,2%.

Τράπεζα Πειραιώς

Το α’ εξάμηνο του 2023, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 935 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 58% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου ανήλθε στο 2,5% το ίδιο διάστημα.

Οι καταθέσεις πελατών συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας τα 58,4 δισ. ευρώ (58,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα) στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, αυξημένες κατά 4% σε ετήσια βάση και κατά 2% σε τριμηνιαία βάση. Οι καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης αποτελούν το 51% των συνολικών καταθέσεων. Τα NPE υποχώρησαν στα 2 δισ. ευρώ, μείωση κατά 16% τριμηνιαίως και κατά 40% ετησίως, με συνεισφορά τόσο από την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης του ομίλου όσο και από οργανική μείωση. Ο δείκτης NPE συνέχισε την καθοδική πορεία στο 5,5% από 6,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, σημαντικά χαμηλότερος από τον Ιούνιο του 2022 (9,3%).

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) του ομίλου αυξήθηκε περαιτέρω στο επίπεδο του 233% κυρίως λόγω των ενισχυμένων ρευστών διαθεσίμων υψηλής ποιότητας. Ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 61,4%. Το υπόλοιπο χρηματοδότησης TLTRO παραμένει στα 5,5 δισ. ευρώ, με 2 δισ. ευρώ να λήγουν τον Δεκέμβριο του 2023, 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024 και 1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) παρέμεινε στα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου στο 12,2%, σε σύγκριση με τον fully loaded δείκτη 11,5% στο τέλος του 2022, λόγω οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 17%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά και από τις εποπτικές κατευθύνσεις. Η κεφαλαιακή θέση του β’ τριμήνου «απορρόφησε» πλήρως το κόστος αποεπένδυσης NPE ύψους 0,2 δισ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα

Τα οργανικά κέρδη μετά φόρων ξεπέρασαν τα 0,5 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο, εκ των οποίων 288 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, με τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται άνω του 16%. Η ανοδική τάση των καθαρών εσόδων από τόκους διαμορφώθηκε σε +11% σε τριμηνιαία βάση και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενισχύθηκε κατά ~40 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν σε 1,4 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, ενισχυμένες κατά 22% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις εταιρικής τραπεζικής (+30% σε τριμηνιαία βάση). Η τάση στις εκταμιεύσεις διαφαίνεται αυξητική το β’ εξάμηνο του 2023.

Στην Ελλάδα τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ ή 0,3 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Η μικρή αύξηση στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών στεγαστικών δανείων το β’ τρίμηνο παραμένει πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου. Οι οργανικές ροές ΜΕΑ σχεδόν απορροφήθηκαν από μη οργανικές ροές ΜΕΑ, συμπεριλαμβανομένων των διαγραφών, με την καθαρή ροή ΜΕΑ να διαμορφώνεται σε μόλις +0,03 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης ΜΕΑ στην Ελλάδα ανήλθε σε 5,3%, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 82,1%.

Μετά τη μείωση του α’ τριμήνου 2023 λόγω των αυξημένων αποπληρωμών δανείων εταιρικής τραπεζικής, οι καταθέσεις του ομίλου ΕΤΕ επανήλθαν σε ανοδική τροχιά το β’ τρίμηνο, ενισχυμένες κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, σε 55,7 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 53,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 0,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας εισροές καταθέσεων από πελάτες λιανικής, με τις καταθέσεις προθεσμίας να συνεχίζουν να αποτελούν μόλις το 18% του συνόλου των καταθέσεων (16% το α’ τρίμηνο 2023). Στις διεθνείς δραστηριότητες, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 0,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, σε 1,9 δισ. ευρώ.

Alpha Bank

Οι επιδόσεις σε λειτουργικό επίπεδο ενίσχυσαν τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα. Συγκεκριμένα, συνεχίστηκε η αύξηση στο καθαρό έσοδο τόκων (+3,9% σε τριμηνιαία βάση) ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων και της ενίσχυσης των εσόδων από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων, με συνεχή βελτίωση στην ποιότητα της κερδοφορίας, καθώς η συνεισφορά των ΜΕΑ στο καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε σε 10%, έναντι 12% το προηγούμενο έτος.

Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν το β’ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε 2 δισ. ευρώ, κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της μεταποίησης και του τουρισμού. Η καθαρή πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 0,1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας την αυξημένη πιστωτική ζήτηση κυρίως από τις επιχειρήσεις, ενώ η άνοδος των αποπληρωμών που παρατηρήθηκε τα δύο προηγούμενα τρίμηνα υποχώρησε. Σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, οι εκταμιεύσεις αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα.

Οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 51,8 δισ. ευρώ, λόγω εισροών προθεσμιακών καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ. Οι προθεσμιακές καταθέσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, αντιπροσωπεύοντας το 25% των εγχώριων καταθέσεων της τράπεζας.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα και ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, με το δείκτη ΜΕΑ σε επίπεδο ομίλου να παραμένει αμετάβλητος σε 7,6% το β’ τρίμηνο. Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΑ ανήλθε σε 40% στο τέλος του β’ τριμήνου, ενώ ο συνολικός δείκτης κάλυψης, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 111%. Ο δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε σε 80%, ενώ ο συνολικός δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 144%.

Αριστοτέλης Παππάς

Alpha BankEurobankΤράπεζα Πειραιώς Εθνική Τράπεζασυστημικές τράπεζεςκαταθέσειςεκταμιεύσειςΜη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Keywords
Τυχαία Θέματα