Κοντά στα υψηλά τριμήνου το πετρέλαιο-Διατηρείται και το φυσικό αέριο

15:00 1/8/2023 - Πηγή: Reporter

Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Τρίτη (1/8) κινούνται κοντά στα υψηλά τριμήνου, που πιάστηκαν χθες, ως απότοκο των περικοπών της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη χώρα-καταναλωτής πετρελαίου

παγκοσμίως.

Έτσι το Brent Οκτωβρίου ανέρχεται στα 85,30 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας μικρή πτώση 0,15%, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI), έφτασε τα 81,69 δολάρια ανά βαρέλι με ανεπαίσθητη πτώση 0,1%.

Όπως αναφέρουν αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας σε σημερινό τους σημείωμα, «θεωρούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι σε πορεία να πετύχουν τα υψηλά επίπεδα του 2023.

Η συνάντηση του OPEC την Παρασκευή είναι ένας πιθανός καταλύτης στο ενδεχόμενο η Σαουδική Αραβία να μειώσει για ένα ακόμα μήνα την παραγωγή πετρελαίου».

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει τις εθελούσιες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για ένα ακόμα μήνα έως το Σεπτέμβριο, προκειμένου να στηρίξει παραπάνω την αγορά.

Τον Ιούνιο ο OPEC+, συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2024 και η Σαουδική Αραβία, συμφώνησε να πραγματοποιήσει περικοπές μέχρι τον Ιούλιο.

Στις 3 Ιουλίου, η Σαουδική Αραβία, είπε ότι το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και τον Αύγουστο, ενώ θα μπορούσε να πάρει και παράταση.

Οι περικοπές στη Σαουδική Αραβία βρέθηκαν λίγο εκτός στόχου, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 860.000 bpd τον Ιούλιο, ενώ η συνολική παραγωγή από τον OPEC ήταν 840.000 bpd χαμηλότερη, σύμφωνα με έρευνα του Reuters που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία που δείχνουν τις περικοπές της προσφοράς συνέπεσαν με τα στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα και δείχνουν ότι η ζήτηση καυσίμων αυξήθηκε στα 20,78 εκατομμύρια bpd τον Μάιο, το υψηλότερο νούμερο από τον Αύγουστο του 2019.

Τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν επίσης ότι η ζήτηση βενζίνης, αυξήθηκε στα 9,11 εκατομμύρια bpd, το υψηλότερο νούμερο από τον Ιούνιο του 2022.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ αναμενόταν να έχουν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που υπολόγιζε κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 900.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 28 Ιουλίου.

Σε υψηλά επίπεδα και το φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεκινούν τον Αύγουστο κοντά στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού υποχώρησαν 24% τον Ιούλιο και διατηρήθηκαν πολύ κάτω από τα επίπεδα των 200 ευρώ που παρατηρήθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα, αντανακλώντας τη συγκρατημένη ζήτηση, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης και τους περιορισμούς προσφοράς.

Η ζήτηση βέβαια, παραμένει κάτω από το μέσο όρο παρά τους πρόσφατους καύσωνες. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η χρήση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 18% για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώθηκε κατά 13% στον βιομηχανικό τομέα και μειώθηκε κατά 5% στον οικιακό και εμπορικό τομέα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Ταυτόχρονα, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται στο 85% περίπου της χωρητικότητας, παραμένοντας υψηλοί για αυτήν την περίοδο του έτους.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟOPECΜΠΡΕΝΤαργο
Keywords
Τυχαία Θέματα