Κόστος θέρμανσης: Τι έβγαλε ο «λογαριασμός» του χειμώνα;

15:51 6/5/2023 - Πηγή: Reporter

Στις 2 Μαϊου ολοκληρώθηκε η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ βέβαια στα περισσότερα νοικοκυριά, ειδικά με κεντρικές θερμάνσεις, όπου λειτουργούν, οι διακόπτες έχουν κατέβει. Έστω κι έτσι βέβαια, ο Μάϊος μοιάζει λίγο φθινοπωρινός προς ώρας. Κάνοντας, συνεπώς, την αξιολόγηση της χειμερινής περιόδου, και με βάση τα όσα ανέφερε, η διοίκηση της εταιρείας «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία

Ενέργειας» (ΦΑΕΕΕ), παρουσιάζοντας την Πέμπτη 4 Μαΐου, τα πεπραγμένα του 2022, αλλά και τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά, φαίνεται ότι το φυσικό αέριο ήταν το πιο φθηνό, πέρα κι από τις επιδοτήσεις και τα επιδόματα που δόθηκαν σε δικαιούχους ανεξαρτήτως του μέσου θέρμανσης.

Να σημειωθεί ότι η ΦΑΕΕΕ, που στο πελατολόγιο της έχει 550.789 καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου προέβλεψε τιμές ανάλογες με τις τρέχουσες για το επόμενο διάστημα.

«Οι τιμές απόκλιμακώνονται. Στην αγορά υπάρχει πολύ φυσικό αέριο. Έχουν ισορροπήσει οι αγορές καθώς έχει βρεθεί ο τρόπος να κυκλοφορεί στην Ευρώπη αέριο. Οι τιμές πέφτουν», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Ιωάννης Μητρόπουλος.

Μάλιστα, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, υπογράμμισε τη δυναμική του φυσικού αερίου ως προϊόντος, το οποίο, όπως τόνισε, αναδείχθηκε και φέτος ως η πλέον ανταγωνιστική και ασφαλής επιλογή για τη θέρμανση, καθώς και για την κάλυψη άλλων ενεργειακών αναγκών.

Ιδιαίτερα, με βάση την εταιρεία, οι καταναλωτές αερίου από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας απόλαυσαν τη φετινή περίοδο θέρμανσης με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς εξασφαλίζοντας διψήφια ποσοστά εξοικονόμησης.

«Ένα σπίτι το χειμώνα συνέχισε να εξοικονομεί πόρους σε σχέση με το εάν χρησιμοποποιούσε για τη θέρμανση πετρέλαιο», ανέφερε λέγοντας ότι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο η εξοικονόμηση ανέρχεται περίπου στο 14%, ήτοι 160 ευρώ.

Ακόμη όμως και να συνέχιζε η κρίση δεν θα έπρεπε να οδηγηθεί κάποιος/α σε συμπεράσματα, καθώς μια επένδυση σε εγκατάσταση δεν αξιολογείται σε ένα χρόνο», είπε ο επικεφαλής της ΦΑΕΕΕ.

Όπως υπογράμμισε, εστιάζοντας στους επαγγελματίες, όπου υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό «γκρίνιας», φέτος από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, π.χ. ένα φούρνος έχει εξοικονόμηση 16%, ήτοι 2.500 ευρώ κι ένα εστιατόριο 35,7%, ήτοι 6.600 σε σχέση με το εάν είχε άλλη πηγή ενέργειας για θέρμανση, παραγωγή κτλ.

«Τα τελευταία 10 χρόνια μια μέση κατοικία έχει εξοικονομήσει 3.500 ευρώ σε σχέση με πετρέλαιο ή 350 ευρώ/ έτος. Μια πολυκατοικία έχει εξοικονομήσει 18.000 ευρώ, την ώρα που και σήμερα μπορεί να αλλάξει τον καυστήρα σε αέριο από πετρέλαιο με μια επένδυση που ξεκινά από 3-5.000 ευρώ.

Μπορεί, δε, η εξοικονόμηση να είναι και πιο πάνω από 18.000 έως και 25.000, ανάλογα την τεχνική ποιότητα των έργων εγκατάστασης», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, λέγοντας ότι «η τελευταία περίοδος θέρμανσης ήταν στη μεση της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Οι εκτιμήσεις πολλων ήταν ότι το αέριο θα ήταν ακριβό, κάτι που δεν επαληθεύτηκε», σημείωσε.

Μάλιστα, παρά τις παραινέσεις, συχνά από κυβερνητικά χείλη, τελικά, όπως αποδείχθηκε, ελάχιστες ήταν οι πολυκατοικίες που γύρισαν σε πετρέλαιο του καυστήρες. «Όλα αυτά με τη στήριξη ΔΕΠΑ Εμπορίας τα καταφέραμε», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος, που είναι και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κλάδος της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστική του θέση, επιτυγχάνοντας οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του μεριδίου αγοράς στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατάφερε να είναι ο Νο1 πάροχος σε ρυθμούς ανάπτυξης και νέα συμβόλαια πανελλαδικά στο φυσικό αέριο στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ενώ διατήρησε την πρώτη θέση στην Αττική ως προς το μερίδιο αγοράς, αλλά και ως προς την προσέλκυση νέων πελατών αερίου.

Γιώργος Αλεξάκης

ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣλογαριασμός ρεύματοςΧΕΙΜΩΝΑΣρεύμα θέρμανση
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα