Κυβέρνηση: Το σχέδιο-«ανάχωμα» για την ακρίβεια-Οι λεπτομέρειες για καύσιμα, ρεύμα

Με άμεσες ενισχύσεις, συνέχιση των επιδοτήσεων στο ρεύμα, φοροελαφρύνσεις και δράσεις αύξησης των εισοδημάτων, ρυθμίσεις αποπληρωμών υποχρεώσεων επιδιώκει η κυβέρνηση να στήσει “αναχώματα” κατά της ακρίβειας.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός το νέο πακέτο “απευθύνεται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη”. Βέβαια με βάση όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός η μεσαία τάξη προσδιορίζεται πλέον με πλαφόν στα 30.000 ευρώ εισόδημα σε αντίθεση με άλλες αναφορές που έχουν γίνει στο παρελθόν (π.χ. για τις μεταβιβάσεις και γονικές παροχές).

Όπως τόνισε οι

παρεμβάσεις θα είναι ύψους 1,1 δισ. και θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

“Είναι μία πρωτοβουλία η οποία έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης. Και για μέτρα που θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης χθες.

Με βάση πάντως όσα ανέφερε στη δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης για τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του 2022 δημιουργείται “χώρος” για μέτρα στήριξης.

«Η πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία – προ του πολέμου – αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό και διευκολύνει την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό στη “φαρέτρα” μπαίνουν μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. “Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις στις επιδότηση του ρεύματος από 10% έως 30%», δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο OPEN ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, διευκρινίζοντας πως το όριο για την επιδότηση θα παραμείνει στις 300 kWh και πως θα επιδοτούνται ξανά μόνο οι κύριες κατοικίες. Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες η αύξηση της επιδότησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 55 ευρώ ανά λογαριασμό καθώς καταγράφεται μια εκτίναξη κατά 48% της χονδρεμπορικής τιμής στο ρεύμα. Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 312,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 211,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο.

«Θα διευρυνθούν τα μέτρα στήριξης επειδή καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν αυξηθεί οι τιμές τον Μάρτιο», τόνισε και ανέφερε πως «τις λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις που θα απορροφούν ένα μεγάλο κομμάτι των ανατιμήσεων στην ενέργεια θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός»

Καύσιμα και παραγωγή

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προωθείται μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μάλιστα, θα γίνει η διαδικασία επιδότησης των πολιτών για φθηνότερα καύσιμα κίνησης.

Ειδικές μέριμνες προωθούνται για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ήδη η κυβέρνηση στο πλαίσιο περιορισμού του προβλήματος ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών. Συγκεκριμένα καθορίζεται για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Επίσης, καθορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α. έξι (6) τοις εκατό (αντί του 13% που ισχύει) στα λιπάσματα.

Να σημειωθεί ότι και άλλοι κλάδοι όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές έχουν θέσει ζητήματα για ενισχύσεις. Παράλληλα η κυβέρνηση προτάσσει μια σειρά ρυθμίσεων και παρατάσεων πληρωμών όπως και δράσεων για τα υπερχρεωμένα κι νοικοκυριά όπως η τελευταία που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο για το 15μηνο δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας για ευάλωτους και τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Φόροι και εισόδημα

Παράλληλα η κυβέρνηση προτάσει και μια σειρά από φορολογικά μέτρα όπως ο νέος χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ αλλά και η σχεδιαζόμενη παράταση του χαμηλού ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και τουρισμό και για το δεύτερο εξάμηνο.

Επίσης αξιοποιείται και το όπλο της επικείμενης δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και το σχέδιο αντιμετώπισης των εκκρεμών συντάξεων. Όπως είπε πριν λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, το 2021, καταγράφηκε αύξηση κατά 83% στην έκδοση συντάξεων σε σχέση με το 2019, κάνοντας λόγο για ρεκόρ όλων των εποχών.

Τέλος, η κυβέρνηση εντάσσει στην στρατηγική της δομικές παρεμβάσεις όπως το “ξαναζέσταμα” των εξορύξεων, τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος.

Επίσης στο πλέγμα αυτό εντάσσει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Γιώργος Αλεξάκης

Κυβέρνησηακρίβεια
Keywords
Τυχαία Θέματα