Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει, πριν εδραιωθεί

19:38 7/2/2022 - Πηγή: Reporter

Οι κίνδυνοι του πληθωρισμού αυξάνονται στην ευρωζώνη, ωστόσο οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να αποκλιμακωθούν προτού «παγιωθούν», δήλωσε σήμερα (7/2) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Υποδεικνύοντας τους αυξανόμενους κινδύνους, η Λαγκάρντ άφησε την περασμένη εβδομάδα ανοικτό το ενδεχόμενο σε μια αύξηση των επιτοκίων αργότερα το 2022 και είπε ότι μια συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου θα είναι κρίσιμη για να αποφασιστεί πόσο γρήγορα θα τερματίσει

η τράπεζα το μακροχρόνιο σχέδιο αγοράς ομολόγων.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι συνθήκες ζήτησης στη ευρωζώνη δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια υπερθέρμανσης που μπορούν να παρατηρηθούν σε άλλες μεγάλες οικονομίες», είπε σήμερα η Λαγκάρντ στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν πριν εδραιωθούν, επιτρέποντάς μας να πετύχουμε τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Ενώ η ίδια η Λαγκάρντ δεν άφησε υποσχέσεις για καμία σίγουρη απόφαση, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ότι η πρώτη κίνηση θα είναι η επιτάχυνση της εξόδου από το σχέδιο αγοράς ομολόγων, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει επ' αόριστον.

Μια αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έλθει μόνο στη συνέχεια, αλλά η ταχύτερη μείωση των αγορών ομολόγων θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση των επιτοκίων -την πρώτη από το 2011- πριν από το τέλος του 2022.

πληθωρισμόςΚριστίν ΛαγκάρντΕΥΡΩΖΩΝΗ EUΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΧΑΡΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣαγορές ομολόγων
Keywords
Τυχαία Θέματα