Λαγκάρντ: Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός- Περιοριστική πολιτική για όσο χρειαστεί

Το αφήγημα του «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας» ακολούθησε εκ νέου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία άφησε να εννοηθεί πως έρχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων μετά τη σημερινή, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά αναμένεται να παραμείνει αρκετά υψηλός για πάρα πολύ καιρό. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

κατά 25 μονάδες βάσης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την ίδια, οι μελλοντικές αποφάσεις της τράπεζας θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές σχετικά με τον πληθωρισμό υπό το «φως» των εισερχόμενων οικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε.

«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε.

{https://twitter.com/ecb/status/1684545057959936001}

Οικονομική δραστηριότητα

Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για την ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης περιορίζουν τις δαπάνες. Αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα τη μεταποιητική παραγωγή, η οποία επίσης συγκρατείται από την ασθενή εξωτερική ζήτηση. Οι επενδύσεις σε κατοικίες και επιχειρήσεις δείχνουν επίσης σημάδια αδυναμίας. Οι υπηρεσίες παραμένουν πιο ανθεκτικές, ειδικά σε υποτομείς έντασης επαφών όπως ο τουρισμός. Όμως η δυναμική επιβραδύνεται στον τομέα των υπηρεσιών. Η οικονομία αναμένεται να παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα. Με την πάροδο του χρόνου, η πτώση του πληθωρισμού, η αύξηση των εισοδημάτων και η βελτίωση των συνθηκών προσφοράς αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Μάιο και πολλές νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, οι δείκτες υποδηλώνουν ότι αυτή η τάση ενδέχεται να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες και να γίνει αρνητική για τη μεταποίηση.

Καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα σχετικά μέτρα στήριξης αμέσως και με συντονισμένο τρόπο. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη δήλωση του Eurogroup σχετικά με τη δημοσιονομική στάση της ζώνης του ευρώ, η οποία είναι συνεπής με αυτήν την αξιολόγηση. Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να σχεδιαστούν για να κάνουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώνουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος. Οι πολιτικές για την ενίσχυση της ικανότητας εφοδιασμού της ζώνης του ευρώ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα, υποστηρίζοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση, η οποία προωθείται επίσης από το πρόγραμμα της ΕΕ Next Generation. Η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούνιο, φθάνοντας στο 5,5%, μετά το 6,1% τον Μάιο. Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν και πάλι, σημειώνοντας πτώση 5,6% από έτος σε έτος. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων συνέχισε να επιβραδύνεται αλλά παρέμεινε υψηλός, στο 11,6%.

Ο πληθωρισμός πλην της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκε έως και 5,5% τον Ιούνιο, με τα αγαθά και τις υπηρεσίες να ακολουθούν αποκλίνουσες τάσεις. Ο πληθωρισμός των αγαθών μειώθηκε περαιτέρω, στο 5,5%, από 5,8% τον Μάιο. Αντίθετα, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 5,4%, από 5,0% τον Μάιο, λόγω των ισχυρών δαπανών για διακοπές και ταξίδια και αντανακλώντας επίσης τις ανοδικές επιδράσεις της βάσης.

Οι «οδηγοί» του πληθωρισμού αλλάζουν. Οι εξωτερικές πηγές πληθωρισμού υποχωρούν. Αντίθετα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων μισθών και των ακόμη ισχυρών περιθωρίων κέρδους, γίνονται όλο και πιο σημαντικός παράγοντας του πληθωρισμού.

Ενώ ορισμένα μέτρα κινούνται χαμηλότερα, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υψηλός συνολικά, μεταξύ άλλων λόγω της επίμονης επίδρασης των προηγούμενων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας στις τιμές σε ολόκληρη την οικονομία. Αν και οι περισσότεροι δείκτες μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό βρίσκονται επί του παρόντος περίπου στο 2%, ορισμένοι δείκτες παραμένουν υψηλοί και πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Εκτίμηση κινδύνου

Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη περιλαμβάνουν τον αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και την αύξηση των ευρύτερων γεωπολιτικών εντάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να κατακερματίσουν το παγκόσμιο εμπόριο και να επιβαρύνουν έτσι την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι πιο αργή εάν τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής είναι πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα ή εάν η παγκόσμια οικονομία αποδυναμωθεί και ως εκ τούτου περιορίσει τη ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από την προβλεπόμενη, εάν η ισχυρή αγορά εργασίας, η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και η υποχώρηση της αβεβαιότητας σημαίνουν ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ξοδεύουν περισσότερα.

Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν πιθανές ανανεωμένες ανοδικές πιέσεις στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, που σχετίζονται επίσης με τη μονομερή αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, υπό το φως της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων περισσότερο από το προβλεπόμενο. Μια διαρκής άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας ή υψηλότερη από τις αναμενόμενες αυξήσεις στους μισθούς ή στα περιθώρια κέρδους, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, μεταξύ άλλων μεσοπρόθεσμα. Αντίθετα, η ασθενέστερη ζήτηση –για παράδειγμα λόγω της ισχυρότερης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής– θα οδηγούσε σε χαμηλότερες πιέσεις στις τιμές, ιδίως μεσοπρόθεσμα. Εξάλλου,

Οικονομικές και νομισματικές συνθήκες

Η σύσφιξη της νομισματικής μας πολιτικής συνεχίζει να μεταδίδεται έντονα σε ευρύτερες συνθήκες χρηματοδότησης. Τα επιτόκια χωρίς κινδύνους σε βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες λήξεις αυξήθηκαν από την τελευταία μας συνάντηση και η χρηματοδότηση έγινε πιο ακριβή για τις τράπεζες, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης σταδιακής κατάργησης των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) της ΕΚΤ. Η μεγάλη αποπληρωμή του TLTRO τον Ιούνιο κύλησε ομαλά, καθώς οι τράπεζες ήταν καλά προετοιμασμένες. Τα μέσα επιτόκια δανεισμού για επιχειρηματικά δάνεια και στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν ξανά τον Μάιο, σε 4,6% και 3,6% αντίστοιχα.

Τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και οι σχετικές περικοπές στα σχέδια δαπανών οδήγησαν σε περαιτέρω απότομη πτώση της ζήτησης πιστώσεων το δεύτερο τρίμηνο, όπως αναφέρεται στην τελευταία μας έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό. Επιπλέον, τα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έγιναν πιο αυστηρά, καθώς οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους και είναι λιγότερο πρόθυμες να αναλάβουν αυτούς τους κινδύνους. Οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης καθιστούν επίσης τη στέγαση λιγότερο προσιτή και λιγότερο ελκυστική ως επένδυση, ενώ η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια έχει μειωθεί για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων συνέχισε να μειώνεται τον Ιούνιο, υποχωρώντας στο 3,0% για τις επιχειρήσεις και στο 1,7% για τα νοικοκυριά, με ετήσιους ρυθμούς αύξησης 0,0% και -0,2% το δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα. Εν μέσω ασθενούς δανεισμού και της μείωσης του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του χρήματος με την ευρεία έννοια υποχώρησε στο 0,6 τοις εκατό τον Ιούνιο, με ετήσιο ρυθμό αύξησης -1,1% το δεύτερο τρίμηνο.

Κριστίν ΛαγκάρντΕΚΤ
Keywords
Αναζητήσεις
lagkarnt-paramenei-ypsilos-o-plithorismos--perioristiki-politiki-gia-oso-chreiastei.htm
Τυχαία Θέματα