«Μάχη» Ιράν-Μπάιντεν για την επίθεση σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Το Ιράν αρνείται ότι εμπλέκεται στην επίθεση σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά την οποία σκοτώθηκαν Αμερικανοί στρατιώτες σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή (28/1) τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν σε επίθεση στον αμερικανικό στρατό.

Η επίθεση, όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει γίνει από αντάρτες που χρηματοδοτεί και εξοπλίζει το Ιράν και προειδοποιεί πως «η απάντηση θα είναι σκληρή», όπως μεταδίδει το BBC.

«Ακόμη συλλέγουμε πληροφορίες για την επίθεση, γνωρίζουμε, όμως, ότι πραγματοποιήθηκε από ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν που δρουν στη Συρία και το Ιράκ» τόνισε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί, πως είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται από πλήγματα στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα και αυτό έχει προκαλέσει φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή.

Όσα ξέρουμε για την επίθεση μέχρι στιγμής:

Η επίθεση είχε στόχο μια αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, γνωστή ως Tower 22 Πιστεύεται ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε χώρους διαβίωσης στη βάση Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 34 αξιολογούνται για πιθανές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι Οι ΗΠΑ κατηγορούν στρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση. Το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι απέρριψε ως «αβάσιμη» την κατηγορία των ΗΠΑ για ανάμειξη του Ιράν στη χθεσινή επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία.

Ο Κανάνι επέμεινε ότι το Ιράν «δεν εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων των ομάδων της Αντίστασης» για το πώς επιλέγουν να «υπερασπιστούν τους Παλαιστίνιους ή τις χώρες τους».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές αργότερα φέτος, δήλωσε ότι η επίθεση «δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ήμουν πρόεδρος».

Να υπενθυμιστεί ότι οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ήταν υψηλές κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ ως προέδρου - και οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία δέχθηκαν αρκετές επιθέσεις μεταξύ 2016 και 2020, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης που σκότωσε τέσσερις στρατιώτες.

Ταυτόχρονα, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Υεμένη Gerald Feierstein λέει ότι πιστεύει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν θα αναζητήσουν τρόπους για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, δηλώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα δεχθεί «μεγάλη πίεση» για να εντείνει τις επιχειρήσεις της κατά των μαχητικών ομάδων στην περιοχή.

Αλλά, ο Feierstein λέει ότι πιστεύει ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος Μπάιντεν να θέλει να προχωρήσει σε άμεσο χτύπημα κατά του Ιράν, όπως ζητούν ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί.

#Ιράν #Μπάιντεν #Τραμπ #επίθεση #αεροσκάφος #Χαμάς
Keywords
Τυχαία Θέματα