Μαρινάκης: Εξηγήσεις για τον ανασχηματισμό, αποστάσεις από Συρίγο

15:30 4/1/2024 - Πηγή: Reporter

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών του 2024 ανέφερε πως η νέα χρονιά βρίσκει τη χώρα μας σε ισχυρή θέση σε οικονομικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο. «Το αξιόχρεο της Ελλάδας έχει πλέον αποκατασταθεί με την ανάκτηση της επενδυτικής της βαθμίδας από μια σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης, η χώρα μας είναι

«πρωταθλήτρια» στην ανάπτυξη, τις εξαγωγές, στο ρυθμό μείωσης ανεργίας και ιδιαίτερα στις γυναίκες και τους νέους – δύο δείκτες που για χρόνια μας πλήγωναν πολύ- και στις άμεσες ξένες επενδύσεις», σχολίασε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε τις κυβερνητικές προσπάθειες υποστήριξης 600.000 δημόσιων υπαλλήλων, από τις συντάξεις έως το αφορολόγητο και το επίδομα μητρότητας. Επίσης, αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις επενδύσεις ύψους 12 δισ., καθώς και την αύξηση των δαπανών στην υγεία και την εκπαίδευση.

«Έτσι λοιπόν, 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μέσα στο 2024 μια ενίσχυση του εισοδήματός τους που μεσοσταθμικά φτάνει τα 1.476 ευρώ για φέτος, αυξάνονται κατά 3% οι συντάξεις σε σχεδόν 2 εκατομμύρια συνταξιούχους και καταργείται η παρακράτηση του 30% σε όσους συνταξιούχους επιλέγουν να εργάζονται, ενώ αυξάνεται κατά 1000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά και οι νέες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες θα έχουν πλέον επίδομα μητρότητας ίσο με τον κατώτατο μισθό για 9 μήνες» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, έδωσε κι άλλες παραμέτρους ενισχύσεων όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές και η μονιμοποίηση απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Ανέφερε ακόμα, την άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα και την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 12 δισέκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την αύξηση των δαπανών στην παιδεία και την υγεία κατά 736 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Αναφορικά με τον μίνι ανασχηματισμό ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει το προνόμιο των διορθωτικών αλλαγών με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα καθώς «όπως έχουμε πει όλοι κρίνονται».

«Είναι ανάγκη να τρέξουμε πιο γρήγορα την υλοποίηση του προγράμματος και σε αυτό θα κριθούμε. Το σίγουρο είναι ότι αυτά που είπαμε προεκλογικά θα τα υλοποιήσουμε μετεκλογικά, πρόσθεσε, μιλώντας για εντατικότερους ρυθμούς την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων» επεσήμανε.

Ακόμη, σχολίασε πως δεν αποκλείεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά αλλά θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση, είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήρε το έργο του προκατόχου του υπουργείου Προστασίας, Γιάννη Οικονόμου.

Ερωτηθείς για το αν υπήρχαν αρρυθμίες στο κυβερνητικό έργο, ο κ Μαρινάκης απάντησε ότι «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται αλλαγές στα κυβερνητικά σχήματα, είναι ανάγκη να τρέξουμε πιο γρήγορα για την υλοποίηση του προγράμματός μας και γι΄αυτό αξιολογούνται όλοι».

«Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε»

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «στέρεο νομικά θεμέλιο και αναπόσπαστο κομμάτι της Διακήρυξης των Αθηνών. Η χώρα παραμένει κατά οποιουδήποτε αναθεωρητισμού. Χρειάζεται περισσότερη προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις ανθρώπων που έχουν διανύσει χιλιόμετρα στο δημόσιο λόγο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απαντώντας σε ερωτήσεις εάν οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης συνδέονται με τις δηλώσεις Συρίγου, πρόσθεσε:

Οι δηλώσεις Κασσελάκη δεν έχουν σχέση με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ελάχιστοι δεν το βλέπουν ή κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Η όλη διαχείριση από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεταμεσονύκτια και σε ώρα Αμερικής και σχετικά με τα περί πατριωτικής Αριστεράς ίσως ο κ. Κασσελάκης να προσβλέπει σε μελλοντική συενργασία με τον κ. Βελόπουλο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε».

#Μαρινάκης #κυβερνητικός_εκπρόσωπος #ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ_ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ #ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ_ΥΠΕΞ
Keywords
Αναζητήσεις
marinakis-exigiseis-gia-ton-anaschimatismo-apostaseis-apo-syrigo.htm
Τυχαία Θέματα
Μαρινάκης, Εξηγήσεις, Συρίγο,marinakis, exigiseis, syrigo