Μάριο Μόντι, ο ιταλός "Παπαδήμος";

Προς το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι οδεύει η Ιταλία.Στο 7,35% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου.Ποιές τράπεζες κινδυνεύουν λόγω Ιταλίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον οικονομολόγο και πρώην ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι, αναφέρουν σήμερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό αποδεικνύεται, κατά τους παρατηρητές, και από την απόφαση
που ο Ναπολιτάνο έλαβε χθες βράδυ, να ορίσει τον Μόντι ισόβιο γερουσιαστή, ώστε να κατέχει ήδη ένα θεσμικό αξίωμα.

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια, βεβαίως, δεν λείπουν: πρώτο και κύριο, το αν θα βρεθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, για να στηρίξει μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής. Στους αντίθετους, συγκαταλέγονται η Λέγκα, το μπερλουσκονικό «Κόμμα της Ελευθερίας», όπως, από την κεντροαριστερά, και ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, με το κόμμα του «Ιταλία των Αξιών».

Οι πολιτικές δυνάμεις πρόθυμες να στηρίξουν μια κυβέρνηση με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, είναι το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» και ο κεντρώος «Τρίτος Πόλος». Δεν αποκλείεται, όμως, η ευνοϊκή στάση του Ναπολιτάνο και η πρόθεση αρκετών κεντροδεξιών βουλευτών και γερουσιαστών να μην ακολουθήσουν τον Μπερλουσκόνι στην απαίτηση για πρόωρες εκλογές, να λειτουργήσουν ευνοϊκά για την λύση Μόντι.

Ο Ντι Πιέτρο θεωρεί πως ο Μόντι «θα δίνει λόγο στις τράπεζες, και γι' αυτό, δεν αποτελεί τη σωστή επιλογή». Ο πρόεδρος, όμως, της ιταλικής βουλής, Τζανφράνκο Φίνι (επικεφαλής του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία που μετέχει στον κεντρώο πόλο) δήλωσε, πριν λίγο, ότι «ο Μόντι είναι το πιο κατάλληλο άτομο. Αν πηγαίναμε τώρα σε εκλογές, θα θέταμε σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον».

Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα μεταδίδει η ιταλική τηλεόραση RAI, «μέρος των μελών του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δείχνει όντως τις τελευταίες ώρες διατεθειμένο να συζητήσει τη δημιουργία νέας κυβέρνησης, έστω και αν αυτό προκαλέσει ρήξη με τη Λέγκα του Βορρά» . Δεν αποκλείεται, να συγκροτηθεί, και νέα κοινοβουλευτική ομάδα πρώην βουλευτών του «Καβαλιέρε», που αυτοαποκαλούνται «απογοητευμένοι» .

Σχετικά, τέλος, με τις επόμενες κινήσεις και την εξέλιξη της κρίσης, ο νόμος πολιτικής σταθερότητας, αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο μέχρι το Σάββατο. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, απέσυρε τις τροπολογίες που είχε καταθέσει για να διευκολύνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα.

Παραιτείται έως την Κυριακή ο Καβαλιέρε - Στο 7,35% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγουTην παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έως την Κυραική "παίζουν" σήμερα τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ την ίδια στιγμή ο στενός συνεργάτης και γενικός γραμματέας της παράταξης του Καβαλιέρε, Αντζελίνο Αλφάνο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιβεβαιώνει την εν λόγω πληροφορία.
Στο μεταξύ, τόσο η γενική διευθύντρια τ
Keywords
Τυχαία Θέματα