Μασούτης: Απλώνει το δίκτυο-Άνοιγμα στην Κέρκυρα και τα επόμενα βήματα

Επενδύσεις συνολικού ύψους 24 εκατ. το 2024 προγραμματίζει η αλυσίδα Μασούτης στο πλαίσιο στρατηγικής για ανάπτυξη σε περιοχές με δυναμική, όπου έχει περιθώρια διεισδυσης.

Συγκεκριμένα, η νησιωτική χώρα και δη τα Επτάνησα, η Κρήτη μέσω της συνεργασίας με το ΣΥΝΚΑ, και συγκεκριμένα η ανατολική Κρήτη, η Ρόδος και η Πελοπόννησος μπορούν να αποτελέσουν «βατήρες» για να σηκώσει,

έτι περαιτέρω τις πωλήσεις της, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδας, που τα τελευταία χρόνια έχει απλώσει το δίκτυό της και διαθέτει πλέον 389 καταστήματα, εκ των οποίων 349 super market, 15 GRAND Μασούτης, 1 πράσινο κατάστημα, 23 καταστήματα Cash & Carry και 1 dark store στην Αττική.

Η Κέρκυρα

Στο πλαίσιο αυτό η αλυσίδα «σφραγίζει» την παρουσία της σε μια κομβική αγορά, λόγω του τουρισμού, την Κέρκυρα, με τα εγκαίνια του ανακαινισμένου υπερμάρκετ στο 1ο χλμ. Εθνικής Οδού Λευκίμμης Κέρκυρας. Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει ωφέλιμο χώρο 1600 τμ αλλά και σημαντικό αποθηκευτικό χώρο. Συνολικά απασχολεί 314 εργαζόμενους στο νησί, 230 γυναίκες και 84 άνδρες.

Πρόθεση, μάλιστα, της αλυσίδας, όπως έλεγε στην Κέρκυρα, στους εκπροσώπους του τύπου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Μασούτης είναι η δημιουργία Cash & Carry σε ιδιόκτητο χώρο απέναντι απ’ το κατάστημα στην Κέρκυρα που εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο με έναρξη λειτουργίας το 2025.

Να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει ηγετική παρουσία «γράφοντας» το 4% του συνολικού τζίρου της, δηλαδή, περίπου 50 εκατ. ευρώ. Από το 2022 μετά τη συμφωνία με τη ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. έχει στην «ομπρέλα» της 18 καταστήματα που ανήκαν πριν το ΣΥΝΚΑ στις τοπικές αλυσίδες «Γαλαξίας» και «Μαρκάτο».

Επόμενο βήμα στα Επτάνησα είναι το «άνοιγμα» στη Λευκάδα, όπου η Μασούτης πριν λίγες ημέρες απέκτησε έναντι 1,7 εκατ. ευρώ δύο οικόπεδα (σ.σ από σύμπτωση το όνομα του ιδιοκτήτη των εκτάσεων ήταν Σκλαβενίτης όχι όμως της αλυσίδας αλλά συνονόματος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας).

Παράλληλα πρόθεση είναι να επεκταθεί στην Πελοπόννησο παραμένουν, μια γεωγραφική περιοχή που καταγράφει μαζί με την Κρήτη τις καλύτερες επιδόσεις από άποψη ανάπτυξης τζίρου στο οργανωμένο λιανεμπόριο της χώρας.

Ανάλογα σταθμίζονται και ευκαιρίες σε άλλες περιοχές, καθώς στόχος είναι να υπάρχει το «σήμα» της αλυσίδας σε όλη τη χώρα. Σημειωτέον πως πλέον τα νησιά συνεισφέρουν περίπου το 14% του κύκλου εργασιών της αλυσίδας, χωρίς βέβαια να υπολογίζεται η συμμετοχή στο ΣΥΝΚΑ στην Κρήτη, που δεν ενοποιείται στις οικονομικές καταστάσεις της Μασούτης.

Ήδη, προβλέπεται το άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων σε Νέα Σμύρνη και Χαλκίδα, ενώ μέσα στο 2024, θα πραγματοποιηθεί και ανακαίνιση 15 καταστημάτων, από τα οποία 12 στην περιφέρεια και τρία στην Αθήνα ενώ μέχρι σήμερα από τις αρχές του χρόνου έχουν ανακαινιστεί πέντε καταστήματα ένα στη Σαντορίνη, δύο στην Κέρκυρα, ένα στην Μήλο και ένα στα Τρίκαλα.

Προσεκτικά βήματα

Πάντως η διοίκηση της εταιρείας προωθεί ένα ισορροπημένο σχέδιο ανάπτυξης καθώς τα περιθώρια συγκέντρωσης με εξαγορές είναι περιορισμένα. Προκρίνει, δε, λύσεις αγοράς γης με δεδομένο και οι μισθώσεις έχουν εκτοξευτεί, αλλά και οι απαιτήσεις όσων «σκέφτονται» να πουλήσουν τις αλυσίδες και τα σημεία τους είναι συχνά υπέρογκες.

Ο βασικός στόχος της ανάπτυξης είναι η κάλυψη των βασικών περιοχών της χώρας προκειμένου να αποκτήσει μερίδιο της τάξεως του 10-12% που είναι σήμερα στο σύνολο της χώρας

Οι κινήσεις στα ακίνητα

Παράλληλα, η εταιρεία έχει μπει στον τομέα αξιοποίησης ακινήτων στις Τρεις Γέφυρες στην Δυτική Αθήνα. Το συγκεκριμένο real estate project της Μασούτης, όπως αναφέρεται, αποτελεί τη σημαντικότερη έως τώρα επένδυση της εταιρείας στην Αττική, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. Ευρώ, αλλά και το μεγαλύτερο project που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Αθηναίων αυτή την περίοδο. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου Grand Μασούτης στην Αθήνα και παράλληλη ανέγερση στον ίδιο χώρο ενός κτιριακού συγκροτήματος δύο 9όροφων πολυκατοικιών.

Το Grand Μασούτης στις 3 Γέφυρες, το δεύτερο στην Αττική μετά το Grand κατάστημα στην Γλυφάδα, θα αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο περίπου 2.000τμ, ενώ οι δύο δίδυμες 9όροφες πολυκατοικίες που θα ανεγερθούν ακριβώς από πάνω, θα φιλοξενήσουν 110 διαμερίσματα διαφορετικών εμβαδών. Το συγκρότημα θα διαθέτει και δύο υπόγεια πάρκινγκ, ένα θα εξυπηρετεί το κατάστημα για τη στάθμευση οχημάτων του καταστήματος, ενώ το δεύτερο θα βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο και θα εξυπηρετεί τη στάθμευση οχημάτων των κατοίκων των δύο οικιστικών συγκροτημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως το οικόπεδο στο οποίο θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ανάπτυξη θα κατασκευαστεί και πρατήριο βενζίνης, καθώς το σημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλάρη, Κουρτίδου και Ρεγκούκου είναι κομβικό για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, καθώς και τον ανεφοδιασμό των διερχόμενων οχημάτων.

Οικονομικά δεδομένα

Σήμερα η Μασούτης έχει κατοχυρώσει ισχυρή θέση στον κλάδο. Το 2023, πέρασε το ψυχολογικό όριο του 1 δισ ευρώ, φτάνοντας τις πωλήσεις της στα 1,07 δισ ευρώ καταγράφοντας άνοδο 16%΄. Το α’ τρίμηνο του 2024, «τρέχει» με ρυθμό 7,5%. Κι αυτό σε μια δύσκολη συγκυρία για την αγορά, όπου, όπως φαίνεται από τα τελευταία δεδομένα, καταγράφονται “σημάδια” για “φρένο” στις πωλήσεις, τόσο στον τζίρο όσο και στους όγκους. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της αλυσίδας περιμένει πάντως μία οριακή αύξηση σε σχέση με το 2023.

Επιπλέον, δρομολογεί σχέδιο για ενίσχυση της διαδικασίας ανάπτυξης με δικαιόχρηση - franchise, σε σημεία όπου υπάρχει δυσκολία με την ανεύρεση ακινήτων ή την οργανική ανάπτυξη. Άλλωστε, το μοντέλο αυτό του franchise «κουμπώνει» με τις νέες απαιτήσεις ευελιξίας και μείωσης του λειτουργικού κόστους, που αναζητά το σύγχρονο λιανεμπόριο. Έτσι, προωθεί τη σταδιακή μετεξέλιξη των 159 καταστημάτων Express Market, που είναι ουσιαστικά το δίκτυο, όπου σήμερα διαθέτει προϊόντα της, σε κλειστό franchise.

Πρώτο βήμα θα είναι το πιλοτικό άνοιγμα με σημάνσεις «Μασούτης», 19 καταστημάτων franchise με αρχή απ’ τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, η αλυσίδα έχει δεχθεί προτάσεις για την ένταξη μέσα στα μεγάλα καταστήματα της κάποια shop in shops από γνωστά brands της λιανικής.

Την ίδια ώρα αναπτύσσει υποδομές για cash and carry θέλοντας σταδιακά να χτίσει θέση σε έναν ενδιαφέροντα κλάδο

Γιώργος Αλεξάκης

#Μασούτης #Κερκυρα #ΝΗΣΙΑ #σούπερ_μάρκετ #cash_&_carry
Keywords
Τυχαία Θέματα