Με αμείωτους ρυθμούς οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων-Κατηγορίες που ξεχωρίζουν

Σε έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Allied, καταγράφεται μια ιδιαίτερα ενεργή εβδομάδα στις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες πιέζονται από τις αυξανόμενες τιμές και βιάζονται να καταλάβουν τα λίγα εναπομείναντα slots στα ναυπηγεία.

Αρχικά έχουν μπει παραγγελίες για Medium Range δεξαμενόπλοια στο Hyundai Mipo της Νότιας Κορέας, με τιμή 8-9 εκατ. χαμηλότερα σε σχέση με τα πλοία διπλού καυσίμου μεθανόλης, που μπήκαν στο βιβλίο παραγγελιών την προηγούμενη

εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής το 2023 τα συμβόλαια για νεότευκτα MR έχουν ξεπεράσει κατά 80% τις παραγγελίες του περασμένου έτους και αν συνεχιστεί αυτή η πορεία πιθανά θα ξεπεραστούν οι 97 παραγγελίες που μπήκαν το 2019, επίπεδα που είχαν να πιαστούν από το 2015.

Μετά από μερικές «ήσυχες» εβδομάδες, υπήρξε μια ελαφρά άνοδος και στα πλοία μεταφοράς LNG με 7 παραγγελίες για πλοία μεταφορικής ικανότητας 174,000 cbm να προστίθενται στο βιβλίο.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το κινεζικό ναυπηγείο Hudong Zhonghua, θα κατασκευάσει τρία από αυτά τα πλοία, επιβεβαιώνοντας έτσι την ισχυρή παρουσία του στον τομέα των πλοίων μεταφοράς αερίου, με το ναυπηγείο να κατασκευάζει τουλάχιστον 23 τέτοια πλοία το 2022, προσθέτοντας έτσι πίεση στους ανταγωνιστές του στη Νότια Κορέα.

Στον τομέα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έχει γίνει παραγγελία για δύο πλοία τύπου feeder, μεταφορικής ικανότητας 1300 teu έκαστο, με μηχανές διπλού καυσίμου (μεθανόλης), με συστήματα πρόωσης που αξιοποιούν τον άνεμο για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για το ποσό των 62,2 εκατ. δολαρίων το καθένα.

Στον παραπάνω πίνακα, παρουσιάζονται οι εθνικότητες των αγοραστών στο δωδεκάμηνο ανά κατηγορία πλοίων, με την Ελλάδα να έρχεται πρώτη σε δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς αερίου και τρίτη στη συνολική κατάταξη με 94 παραγγελίες πλοίων.

Ακόμα, τα κινέζικα ναυπηγεία ανακτούν την πρωτοκαθεδρία τους με 565 παραγγελίες πλοίων σε αντίθεση με τα νοτιοκορεάτικα που έρχονται δεύτερα με 230 παραγγελίες.

νεότευκτα πλοίαΝαυπηγείαΠλοίαδεξαμενόπλοια
Keywords
Αναζητήσεις
me-ameiotous-rythmous-oi-parangelies-neotefkton-ploion-katigories-pou-xechorizoun.htm
Τυχαία Θέματα