Με το πόδι στο «γκάζι» οι αγρότες για το Μαξίμου

Λίγο πριν τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αγρότες εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τους δρόμους με συμβολικούς αποκλεισμούς. Παράλληλα, έχουν οργανώσει μια αντιπροσωπεία για την επερχόμενη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη (13/2) αναμένοντας έναν ειλικρινή διάλογο και λύσεις από τον πρωθυπουργό.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (9/2), η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από 15 άτομα, με την εξής διαμόρφωση: Έξι άτομα από τον Έβρο και τη Μακεδονία, έξι άτομα από τη Θεσσαλία έως το Βόλο, δύο άτομα από τη Στερεά Ελλάδα

και ένα άτομο από την Πελοπόννησο.

Τα βασικά τους αιτήματα, που γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον πρωθυπουργό είναι:

Θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου

Επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα

Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ

Αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων, που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία

Κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές

Έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα

«Περιμένουμε τις απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό, περιμένουμε να δώσει βάση σε αυτά που λέμε, να καταλάβει ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά και χρήζουν άμεσης απάντησης», τόνισε στην ΕΡΤ ο Εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Γουγούτης.

Τα ειδικά αιτήματά τους για την Θεσσαλία είναι τα εξής:

-Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

– Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

– Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

– Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

-Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

– Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

– Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

– Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

Η στάση της κυβέρνησης

Γενικότερα, από τις πρώτες ημέρες των αγροτικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανοίξει μέτωπο με τους αγρότες, οι οποίοι υποστήριξαν σθεναρά την κυβέρνηση στις πρόσφατες εκλογές, με ποσοστό που έφτασε το 47%.

Όμως οι πιέσεις που δέχεται από τα αγροτικά μπλόκα, την έκαναν να ξεκαθαρίσει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη χώρα είναι συγκεκριμένα, ενώ ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική.

«Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου» , είχε δηλώσει μερικές μέρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας νωρίτερα ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων που οι αγρότες έκριναν πως δεν είναι αρκετό.

Από τη στιγμή, όμως, που δέχθηκε να τους συναντήσει, είναι δεδομένο πως ο πρωθυπουργός έχει σκοπό να δώσει κάτι επιπλέον.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» από την πλευρά της κυβέρνηση να δοθεί νωρίτερα στους αγρότες η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ο οποίος καταργείται και για το 2024 και αφορά περίπου 300.000 αγρότες. Παράλληλα, ιδιαίτερη μέριμνα εξετάζει η κυβέρνηση για τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και τα σημαντικότερα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Επίσης, η κυβέρνηση μελετά μέτρα που αφορούν την ενέργεια και συγκεκριμένα το ηλεκτρικό ρεύμα. #αγροτες #Μαξίμου #Μητσοτακης
Keywords
Αναζητήσεις
me-to-podi-sto-gkazi-oi-agrotes-gia-to-maximou.htm
Τυχαία Θέματα