Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

12:47 3/4/2023 - Πηγή: Reporter

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (3/4), καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα μακροοικονομικά δεδομένα της περιοχής και όχι μόνο.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ιαπωνίας παρουσίασε την πιο ήπια συρρίκνωση στους τελευταίους πέντε μήνες. Ο δείκτης υπευθύνων αγορών της μεταποίησης αυξήθηκε στο 49,2% τον Μάρτιο, υψηλότερος από το ποσοστό του Φεβρουαρίου 47,7%, βάσει ιδιωτικής έρευνας.

Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο την Παρασκευή, αφού ο δείκτης πληθωρισμού που κοιτά ιδιαίτερα η Federal Reserve

έδειξε μια πιο ψυχρή από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών.

Ο βασικός δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε 0,3% τον Φεβρουάριο, λιγότερο από το αναμενόμενο 0,4%. Και οι τρεις βασικοί δείκτες των ΗΠΑ έκλεισαν υψηλότερα, με τον Nasdaq να οδηγεί τα κέρδη με 1,74%.

Οι προμηθευτές της Tesla στην Ασία αυξήθηκαν μετά το ρεπορτάζ ότι ο Έλον Μασκ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ.

Η μετοχή της Panasonic της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 2,45%, η Samsung SDI της Νότιας Κορέας ανέβηκε πάνω από 1% και η LG Chem σημείωσε άνοδο 0,3%.

Η Reserve Bank της Αυστραλίας αναμένεται ευρέως να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης την Τρίτη στο 3,85%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η κεντρική τράπεζα στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο αύξησε το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,6%, επαναλαμβάνοντας τον στόχο της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο εύρος στόχου του 2% έως 3%.

Ο Γκάρεθ Ερντ της Commonwealth Bank of Australia αναμένει από την κεντρική τράπεζα να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, επικαλούμενος διαφορετικές απόψεις από την εταιρεία.

«Αναμένουμε από την RBA να “παγώσει” το επιτόκιο στο 3,6%. Δίνουμε πιθανότητα 55% σε καμία αλλαγή και μια πιθανότητα 45% για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,85% (θεωρούμε τον κίνδυνο οποιασδήποτε άλλης κίνησης ασήμαντο)», ανέφερε ο Ερντ.

«Η εγχώρια οικονομία δείχνει τώρα επαρκή σημάδια επιβράδυνσης και αναμένουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της RBA θα κρίνει ότι μια παύση στον κύκλο σύσφιξης είναι η κατάλληλη κίνηση τον Απρίλιο», επισημαίνει η CBA.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,52%, κλείνοντας στις 28.188,15 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,21% στις 20.356,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,72% στις 3.296,40 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,40% στις 11.889,42 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 2.472,34 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.223 μονάδες, κερδίζοντας 0,63%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαΚίναιαπωνία
Keywords
Τυχαία Θέματα