Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Τα επιτόκια στο επίκεντρο

10:51 6/6/2023 - Πηγή: Reporter

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης (6/6), καθώς τα ήπια οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve ενδέχεται να παρακάμψει μια αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, αλλά η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας έκανε την έκπληξη, αυξάνοντάς τα ξανά.

Ο ευρύτερος

δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας κινήθηκε 0,17% υψηλότερα, αφήνοντας πίσω τις προηγούμενες απώλειες.

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κατέγραψε απώλειες άνω του 1%, ενώ το αυστραλιανό δολάριο σημείωσε άνοδο 1% αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντάς τα σε υψηλό 11 ετών.

Η Reserve Bank of Australia προειδοποίησε επίσης ότι ενδέχεται να απαιτηθεί περαιτέρω αυστηροποίηση για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.

Η κίνηση της RBA θέτει το υπόβαθρο για μια σειρά από αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, με τη Fed, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να πραγματοποιούν συνεδριάσεις πολιτικής την επόμενη εβδομάδα.

Μια σειρά οικονομικών δεδομένων μαζί με τις δηλώσεις της περασμένης εβδομάδας από αξιωματούχους της Fed ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 13-14 Ιουνίου.

Οι αγορές τώρα τιμολογούν με πιθανότητα 82% η Fed να παραμείνει σταθερή, ένα απότομο άλμα από την πιθανότητα 36% μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Τα στοιχεία κατά τη διάρκεια της νύχτας έδειξαν ότι ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε οριακά τον Μάιο καθώς οι νέες παραγγελίες επιβραδύνθηκαν.

Ο κλάδος των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομίας των ΗΠΑ.

Στην Κίνα, οι αυξανόμενες προσδοκίες για χαλάρωση της πολιτικής για να βοηθηθεί η υποτονική οικονομική ανάκαμψη, καθώς και οι «ειλικρινείς» συνομιλίες μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας βοήθησαν στη βελτίωση του κλίματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,90%, κλείνοντας στις 32.506,78 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,29% στις 19.054 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 1,15% στις 3.195,34 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,65% στις 10.765,41 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 0,28% και έκλεισε στις 16.761,66 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,03% στις 2.615,41 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.129,60 μονάδες, χάνοντας 1,20%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαΚίναιαπωνίαhang seng
Keywords
Αναζητήσεις
meikta-prosima-stis-asiatikes-agores--ta-epitokia-sto-epikentro-1.htm
Τυχαία Θέματα