Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές-Το βλέμμα σε πληθωρισμό και επιτόκια

10:35 1/6/2022 - Πηγή: Reporter

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (1/6), καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό και το πώς θα κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων ώστε να τον περιορίσουν και αν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση.

Η ζωή στη Σαγκάη επανήλθε έπειτα από δύο μήνες καραντίνας, αλλά καθώς τα στοιχεία έδειξαν απότομη πτώση στη δραστηριότητα των εργοστασίων σε ολόκληρη την Ασία λόγω έλλειψης ζήτησης στην Κίνα,

η ανακούφιση ήταν βραχύβια.

Η άνοδος του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας οδήγησε τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο υψηλό-ρεκόρ 8,1% τον Μάιο, πυροδοτώντας την ανησυχία για αυξήσεις των επιτοκίων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

«Οι αγορές αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, την Αυστραλία και τον Καναδά», δήλωσε ο αναλυτής της Societe Generale Κιτ Τζακς.

«Όσο περισσότερο οι αγορές επικεντρώνονται στα δεδομένα για τον πληθωρισμό και τη δράση της κεντρικής τράπεζας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε ένα ανώμαλο ξεκίνημα του καλοκαιριού ως προς το κλίμα κινδύνου και ένα ισχυρό για το δολάριο», συμπλήρωσε.

Οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας την Τρίτη και οι αποδόσεις αναφοράς του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης (bps).

Η Τράπεζα του Καναδά αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο-στόχο αναφοράς κατά 50 bps στο 1,5% όταν συνεδριάσει αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ και ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς πρόκειται επίσης να μιλήσουν την Τετάρτη και οι επενδυτές περιμένουν ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίζει τη συρρίκνωση των περιουσιακών στοιχείων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας την Τετάρτη. Οι αναλυτές αναμένουν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 bps σε συναντήσεις αυτόν και τον επόμενο μήνα.

«Βρισκόμαστε σε αυτό το είδος της ζώνης του λυκόφωτος τώρα όπου είναι απλώς πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τι πρόκειται να κάνει η Fed μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου», δήλωσε ο αναλυτής της Bank of Singapore Μο Σιονγκ Σιμ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,65%, κλείνοντας στις 27.457,89 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,37% στις 21.342,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε 0,13% στις 3.182,16 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,14% στις 11.543,76 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 0,79% και έκλεισε στις 16.675,09 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.234 μονάδες, ανεβαίνοντας 0,32%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαNikkeiιαπωνία
Keywords
Τυχαία Θέματα