«Μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο», σύμφωνα με τον Στουρνάρα

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε ανοιχτά την Παρασκευή (23/2) για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και μάλιστα ρίσκαρε την πρόβλεψη ότι αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg

ο Γιάννης Στουρνάρας βάσισε αυτή την εκτίμηση «στα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι θα φτάσουμε το στόχο του πληθωρισμού στο 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους».

Πρόσθεσε ακόμα πως «η τελευταία επιβράδυνση στους μισθούς δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου — οπότε τον Ιούνιο».

Ο ίδιος σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποστήριξε ότι μία κίνηση της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων τον Απρίλιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξέπλητταν θετικά. Σε κάθε περίπτωση προσέθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διασφαλίσουν απολύτως ότι δεν θα ενεργήσουν πρόωρα και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με την ταχύτητα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η επαναφορά σε ένα ουδέτερο επίπεδο επιτοκίου της τάξεως του 2% θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και νωρίτερα στο σεμινάριο υψηλού επιπέδου EUROFI 2024.

Σε αυτή του την παρέμβαση υπογράμμισε ιδιαίτερα στη σημασία της τραπεζικής ένωσης, λέγοντας πως είναι ανάγκη να προχωρήσει.

#Στουρνάρας #ΕΚΤ #ΜΕΙΩΣΗ #επιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
meiosi-ton-epitokion-ton-iounio-symfona-me-ton-stournara.htm
Τυχαία Θέματα
Μείωση, Ιούνιο, Στουρνάρα,meiosi, iounio, stournara