Μερκελ - Σαρκοζί: Θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα εντός του ευρώ

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει υπάρξει συνολική πρόταση. Όχι ακόμη οι λεπτομέρειες.

Πρώτα θα κατατεθεί η έκθεση της Τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και μετά θα αποφασίσουμε για τη δράση μας απέναντι στην ελληνική κρίση, ανέφεραν ο πρόεδρος της Γαλλίας και της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην κοινή συνέντευξη τύπο που επακολούθησε της έκτακτης συνάντησης τους. Ο Νικολά Σαρκοζί

μίλησε για μία συνολική λύση η οποία θα έλθει πριν από το τέλος του μήνα, στις προσεχείς συνόδους των Ευρωπαίων (Eurogroup, Σύνοδος Κορυφής), με την οποία θα τίθεται σε μία γερή και στέρεη βάση η ελληνική λύση.

«Στόχος μας είναι η σταθερότητα του ευρώ και αναζητούμε μία σφαιρική λύση, καθώς επιδίωξή μας είναι μία επιτυχημένη σύνοδος κορυφής για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε η Αγκέλα Μερκελ. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας και επεσήμανε ότι αυτή η κρίση θα πρέπει να έχει μία βιώσιμη απάντηση μέχρι το τέλος του μήνα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Κάννες. Αναφορικά με την Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δουλεύουμε σε συνεργασία με την τρόικα και αναζητούμε μία λύση μακράς πνοής.

Η Μέρκελ τόνισε πως περιμένει η τρόικα να παρουσιάσει μια έκθεση που να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης. Ανέφερε πως είναι έτοιμη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πρόσθεσε πως η σύνοδος της G20 πρέπει να είναι επιτυχημένη για την παγκόσμια οικονομία. Ακόμα επισήμανε πως περιμένει βήματα για την βελτίωση του οικονομικού συντονισμού στην Ευρώπη, κάτι που θα απαιτήσει αλλαγές στην Συνθήκη της ΕΕ.

Ο Γάλλος πρέοδρος ιδιαίτερα αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι η χώρα μας αποτελεί κομμάτι της Ευρωζώνης, και «θα βρούμε λύσεις ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης και η βιώσιημη αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας».

Ο κ. Σαρκοζί σημείωσε ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία με τη κα Μέρκελ για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Οι δύο ηγέτες, μετά το πέρας της συνάντησής τους, τόνισαν ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία για το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών -χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες-, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι θα υποστηρίζουν πρόταση για την τροποποίηση του συμφώνου Σταθερότητας. Ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup).

Keywords
Τυχαία Θέματα