Μεσανατολικό: Σφυροκόπημα στη Γάζα από το Ισραήλ-Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Συνεχίζεται για έκτη ημέρα ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις να διενεργούν «μεγάλης κλίμακας πλήγμα κατά τρομοκρατικών στόχων που ανήκουν στη Χαμάς».

Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δηλώνει

ότι «κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος».

«Η Χαμάς είναι το ISIS και θα τη συντρίψουμε και θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε το Νταές», πρόσθεσε αφού χαρακτήρισε την επίθεση «αγριότητα πρωτοφανή μετά το Ολοκαύτωμα».

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει αναπτύξει εφεδρικές δυνάμεις σε πόλεις στα σύνορα με τον Λίβανο, εν μέσω γενικής ενίσχυσης των στρατευμάτων στο βόρειο Ισραήλ.

Ο στρατός έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, οι περισσότεροι άμαχοι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 220 στρατιώτες. Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις καταστροφικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται ως αντίποινα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο υπουργός Ενέργειας Ισραήλ, Κατς, σημείωσε ότι δεν θα παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό στη Γάζα έως ότου επιστρέψουν στα σπίτια τους όσοι απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης σοκ της Χαμάς.

«Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανοίξει, καμία αντλία νερού δεν θα ανοίξει και κανένα φορτηγό καυσίμων δεν θα μπει μέχρι να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί απαχθέντες στα σπίτια τους», έγραψε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. «Ανθρωπισμός για ανθρωπισμό. Και κανείς δεν μπορεί να μας κηρύξει ηθική», γράφει.

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε στο Ισραήλ σήμερα Πέμπτη, ως επίδειξη αλληλεγγύης. Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, αλλά δεν θα επισκεφθεί την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου συνήθως συναντάται με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ μετά τις ισραηλινές επιδρομές με στόχο «αμάχους» σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασέμ (η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) εκτόξευσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που στόχευαν αμάχους στους καταυλισμούς Αλ Σάτι και Αλ Τζαμπάλια», ανέφερε η Χαμάς. Ανταποκριτές του AFP έγιναν μάρτυρες δεκάδων αεροπορικών επιδρομών σήμερα το πρωί προς τον καταυλισμό Αλ Σάτι και στη βόρεια Γάζα.

Πάνω από 338.000 οι εκτοπισμένοι

Πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934», εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

ΙσραήλΧαμάςΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣπόλεμος
Keywords
Τυχαία Θέματα