Μεταπολιτική στη μετά-Τσίπρα εποχή: Το σχέδιο Κασσελάκη

Η μετά-Τσίπρα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά λοιπόν με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, αν και για πολλούς η εκλογή του είναι απλώς η... συνέχεια του Αλέξη Τσίπρα.

Παρότι δεν έκανε καμία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη δήλωση μετά την εκλογή του, ο Στέφανος Κασσελάκης

στηρίχθηκε σθεναρά από το "σύστημα Τσίπρα" και φυσικά στο τέλος πορεύθηκε αγκαλιά με τον Νίκο Παππά, ο οποίος και πάλι εμφανίζεται ως "νούμερο 2" στο κόμμα.

Μία πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος δίνει απάντηση στον τρόπο με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης έσκασε σαν κομήτης στον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε τα κλειδιά του κόμματος μέσα από τα χέρια ιστορικών στελεχών που είχαν ταχθεί πίσω από την Έφη Αχτσιόγλου. Το ανέκδοτο των ημερών είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα που χάνει εσωκομματικές εκλογές, αλλά ας όψονται τα social media και φυσικά ο... Τσίπρας.

Ο Κασσελάκης ζει το "ελληνκό όνειρο" του ανθρώπου που από το πουθενά μπορεί να γίνει ακόμα και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και πρωθυπουργός.

Ένα παντελώς άγνωστο στα ελληνικά πράγματα άτομο, χωρίς την παραμικρή προϋπηρεσία ούτε στη δημόσια διοίκηση, ούτε στα κοινά, κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του δεύτερου πιο ισχυρού κόμματος στην Ελλάδα. Ίσως τελικά γι' αυτό να ταυτίστηκαν μαζί του δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που τον προτίμησαν. Δεν εξηγείται αλλιώς. Είδαν στο πρόσωπό του "έναν από αυτούς". Όλοι οι Έλληνες, άλλωστε, θέλουμε να γίνουμε πρωθυπουργοί για μια μέρα. Χωρίς να κοπιάσουμε γι' αυτό φυσικά.

Τα δύσκολα, όμως, τώρα ξεκινούν για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος καλείται να διατηρήσει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να "εκπαιδευτεί" ώστε να μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα αξιοπρεπώς.

Το ολίσθημά του για τα Κατεχόμενα ανέδειξε τις δεδομένες αδυναμίες του σε πολιτικές θέσεις, τις οποίες έκρυψε επιμελώς προεκλογικά. Τώρα, όμως, η περίοδος χάριτος τελείωσε.

Πώς θα πορευθεί από εδώ και εμπρός;

Αρχικά, ασφαλώς, θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο μέχρι να νιώσει πως μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς σε μία πολιτική συζήτηση. Για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να αναζητήσει τρόπους για να μπει στη Βουλή. Το ρεπορτάζ λέει πως ο Σωκράτης Φάμελλος θα παραμείνει πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι αυτός που θα τον εκπροσωπεί στις συζητήσεις πολιτικών αρχηγών στο Κοινοβούλιο.

Το ίδιο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης θα κάνει αυτό που αποδείχθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ πως το κάνει καλά. Θα περιοδεύει ανά την Ελλάδα, θα επικοινωνεί με τον κόσμο και φυσικά θα ανεβάζει βιντεάκια στα social media.

Θα κινηθεί δηλαδή επί προσωπικού. Θα μιλά για την οικογένειά του, για τη ζωή του, για το όραμά του, θα δίνει προσωπικές δεσμεύσεις, όπως έκανε και στην πρώτη του δήλωση λέγοντας πως "δεν θα σας προδώσω ποτέ".

Αναγκαστικά φυσικά θα πρέπει να δώσει και κάποιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις, στις οποίες θα προσπαθήσει με γενικόλογες αναφορές να αποφύγει κάποιο σοβαρό "φάουλ". Φυσικά θα έχει παντά μαζί του χαρτιά τα οποία θα συμβουλεύεται όταν μιλάει. Το έκανε και στη δήλωση αμέσως μετά την εκλογή του, στην οποία σημειωτέον δεν είπε τη λεξη "Αριστερά", αλλά μίλησε για μία "μεγάλη δημοκρατική παράταξη".

Αυτός είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει στο επιτελείο του και εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μας έχει διαβεβαιώσει ότι "μαθαίνω γρήγορα".

Την ίδια ώρα, όμως, θα τρέχουν και οι διαδικασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα και αναμένεται μάχη. Κάποιοι ίσως αποχωρήσουν, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι δεν πρόκειται να παραδώσουν το κόμμα αμαχητί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου έστειλαν ήδη τα πρώτα μηνύματα και αναμένεται να ακολουθήσει "σφαγή" εντός των τειχών της Κουμουνδούρου, με την τελική μάχη στο συνέδριο του κόμματος. Εκεί θα διαμορφωθεί το νέο σκηνικό και θα κριθεί αν το "ελληνικό όνειρο" Κασσελάκη είναι ελπίδα και φως όπως λέει ο ίδιος ή εφιάλτης.

ΣΥΡΙΖΑΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣεκλογέςπροεδροςΤσίπρας
Keywords
Αναζητήσεις
metapolitiki-sti-meta-tsipra-epochi-to-schedio-kasselaki.htm
Τυχαία Θέματα
Μεταπολιτική, -Τσίπρα, Κασσελάκη,metapolitiki, -tsipra, kasselaki