Μιανμάρ: Η Χούντα πυροβολεί διαδηλωτές- Ένας νεκρός-Διεθνείς αντιδράσεις

14:16 5/3/2021 - Πηγή: Reporter

Η αστυνομία στη Μιανμάρ άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που τάσσονται κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο στη διάρκεια διαδηλώσεων. Την ίδια ώρα η διεθνής καταδίκη "καταπλακώνει" τη χούντα, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συζητήσει την κρίση.

Ακτιβιστές που απαιτούν την

αποκατάσταση της εκλεγμένης κυβέρνησης της, Aung San Suu Kyi, πραγματοποίησαν περισσότερες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις την Παρασκευή 5/3, με πλήθος χιλιάδων ατόμων να διαδηλώνει ειρηνικά στη δεύτερη πόλη του Μανταλέι.

«Δεν φοβόμαστε τις απειλές», φώναζε το πλήθος.

Αργότερα, η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει το πλήθος και ένας άνδρας χτυπήθηκε στο λαιμό, ανέφεραν μάρτυρες.

«Νομίζω ότι είναι περίπου 25 ετών, αλλά περιμένουμε ακόμη μέλη της οικογένειας να ταυτοποιήσουν το θύμα», είπε ένας γιατρός που είχε εξετάσει το θύμα στο Reuters.

Στην πρωτεύουσα Γιανγκόν, η αστυνομία πυροβόλησε λαστιχένιες σφαίρες και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης για να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν συνοδευτεί από περίπου 100 γιατρούς με λευκά παλτά, ανέφεραν μάρτυρες.

Την Πέμπτη 4/3, η αστυνομία διέλυσε διαδηλώσεις με δακρυγόνα και πυροβολισμούς σε αρκετές πόλεις, αλλά η καταστολή τους ήταν πιο συγκρατημένη σε σχέση με την Τετάρτη, όταν τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν την πιο αιματηρή ημέρα διαδηλώσεων.

Η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Michelle Bachelet ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη «φαύλη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών». Κατάγγειλε επίσης ότι έχουν συλληφθεί περισσότερα από 1.700 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 29 δημοσιογράφων.

ΜΙΑΝΜΑΡχούνταΠραξικόπημαΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα