Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα εκτέλεσε τέσσερις πολιτικούς ακτιβιστές

Ο στρατός της Μιανμάρ εκτέλεσε τέσσερις ακτιβιστές της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο ακτιβιστής Ko Jimmy και ο πρώην βουλευτής, Phyo Zeyar Thaw.

Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στο BBC, οι τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο σε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών, την οποία οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν ως άδικη.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο

Global News Light της Μιανμάρ, ανέφερε ότι οι τέσσερις άνδρες εκτελέστηκαν επειδή «έδωσαν οδηγίες, έκαναν ρυθμίσεις και διέπραξαν συνωμοσίες για βάναυσες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες».

Μεταξύ άλλων, το πρακτορείο τόνισε ότι είχαν απαγγελθεί κατηγορίες βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, αλλά δεν διευκρίνισε πότε ή πώς εκτελέστηκαν.

Παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις άνδρες έκαναν έφεση, η ποινή τους επικυρώθηκε τον Ιούνιο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν τους επετράπη η πρόσβαση σε νομική βοήθεια για την έφεση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της Aung San Suu Kyi. Οι εκτελέσεις στις οποίες προχώρησε, είναι οι πρώτες έπειτα από 30 χρόνια και πλέον, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους».

Ποιοι ήταν οι κατηγορούμενοι;

Ο 53χρονος Ko Jimmy ήταν βετεράνος ακτιβιστής που συνελήφθη σε έφοδο τον περασμένο Οκτώβριο. Ήταν ηγέτης της ομάδας «88 Generation Students Group», οργάνωσης υπέρ της δημοκρατίας και κατά του στρατού. Φυλακίστηκε το 1988 για τον ρόλο του στις διαμαρτυρίες. Αποφυλακίστηκε το 2005 αλλά φυλακίστηκε ξανά από το 2007 έως το 2012.

Ο 41χρονος Phyo Zeyar Thaw ήταν ακτιβιστής και ράπερ. Συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο, όταν περίπου 100 αστυνομικοί και στρατιώτες έκαναν έφοδο σε συγκρότημα κατοικιών στη Γιανγκόν. Έγινε βουλευτής τον Απρίλιο του 2012, την ίδια χρονιά που εξελέγη η Aung San Suu Kyi.

Για τους άλλους δύο ακτιβιστές, τους Hla Myo Aung και Aung Thura Zaw, οι πληροφορίες είναι λιγοστές, ωστόσο κατηγορούνταν ότι δολοφόνησαν γυναίκα που υποπτεύονταν ότι ήταν πληροφοριοδότης του στρατού στη Γιανγκόν.

ΜΙΑΝΜΑΡΣτρατόςχούνταΕΚΤΕΛΕΣΗΑκτιβιστές
Keywords
Τυχαία Θέματα