Μηλαπίδης: Τι περιλαμβάνει το πλέγμα μέτρων για το δημογραφικό

«Τα ποσοστά γονιμότητας υποχωρούν διαρκώς και καμία χώρα παγκοσμίως δεν πιάνει το 2,1 - την τιμή που απαιτείται για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός», παρατήρησε από το βήμα του Economist ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υπουργείο Εργασίας Νίκος Μηλαπίδης, τονίζοντας ότι η δημογραφική δύναμη της Ευρώπης περιορίζεται σαφώς.

«Μέχρι το 2050 η Νιγηρία θα αποτελεί την τρίτη πληθυσμιακή δύναμη στο κόσμο ξεπερνώντας την Ευρώπη με την Ινδία να γίνεται η μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηλαπίδης τάχθηκε υπέρ ενός πλέγματος μέτρων που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων προγραμμάτων upskilling και reskilling.

Επιπλέον, την ενθάρρυνση της ενεργούς γήρανσης κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης αλλά και την αποτελεσματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη μιας συντονισμένης συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ενσωμάτωση μεταναστών με συμπληρωματικά προσόντα στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό, μέσω νόμιμων οδών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Μηλαπίδη, απώτερος στόχος – ως απάντηση στις επιπτώσεις της δημογραφικής κρίσης - δεν είναι άλλος από την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και της παραγωγικότητας.

#ΝΙΚΟΣ_ΜΗΛΑΠΙΔΗΣ #ECONOMIST
Keywords
Τυχαία Θέματα