Μηνύματα... συνεννόησης της κυβέρνησης στους αγρότες- «Κλειδί» το πετρέλαιο

Με την έναρξη της εβδομάδας και υπό την απειλή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των αγροτών, η κυβέρνηση τείνει χείρα φιλίας και στέλνει πολλαπλά μηνύματα συνεννόησης στα μπλόκα.

Η αρχή έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος το πρωί της Τρίτης (31/1) δήλωσε πως καταννοεί πλήρως τις διαμαρτυρίες και για το λόγο αυτό αναλαμβάνει προσωπικές πρωτοβουλίες.

Είπε πως με δική του απόφαση επισπεύθηκε η τροπολογία για το ρεύμα ενώ ανακοίνωσε και αύξηση του ποσού της πρώτης αρωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Οι εξαγγελίες αυτές, ωστόσο, δεν φάνηκαν αρκετές και

οι αγρότες στα μπλόκα, σε Θεσσαλία, Βόρεια Ελλάδα, αλλά και Πελοπόννησο, δηλώνουν πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ακολούθησε πληθώρα δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, δήλωσε βέβαιος πως οι αγρότες εκτιμούν τις κινήσεις της κυβέρνησης και τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να μην κλείσουν οι δρόμοι.

Στο κλείσιμο των δρόμων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος έστειλε μήνυμα στους αγρότες πως «όσο σοβαρά κι αν είναι τα αιτήματά τους, δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία των πολιτών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν, πάντως, συγκαταβατικός και δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά βοήθεια και στο αγροτικό πετρέλαιο.

Είναι ένα αίτημα που θεωρείται "κλειδί" για τις εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη, το άφησε ανοιχτό, αλλά είπε πως η απόφαση ανήκει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το ίδιο βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών και των επενδυτών, συνεπώς δεν μπορεί να ρισκάρει τα δημοσιονομικά της.

Δεν αναφέρθηκε ειδικά στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά έδειξε πως η κυβέρνηση το σκέφτεται διπλά. Για να επιμένει, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καθώς τα μπλόκα επιμένουν είναι πιθανό να ικανοποιηθεί τελικά και αυτό το αίτημα.

Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό πως η κυβέρνηση για την ώρα είναι υποχωρητική αναγνωρίζοντας πως ειδικά οι αγρότες στη Θεσσαλία έχουν δίκιο. Οι κινητοποιήσεις βέβαια δεν περιορίζονται εκεί και οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για το τι τελικά θα συμβεί. Σπύρος Πολυχρονόπουλος#Κυβέρνηση #αγροτες #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #Μητσοτακης #Μαρινάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα