Μητσοτάκης: Η ανάπλαση της ΦΙΞ θα απορροφήσει εκατομμύρια σε επενδύσεις

Πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα για την Ελλάδα χαρακτήρισε την επένδυση ανάπλασης του βιομηχανικού συγκροτήματος του ΦΙΞ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του πρότζεκτ.

«Κάθε φορά που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη

για τη ΔΕΘ επιλέγω να μείνω δυτικά και κάθε φορά που περνούσα μπροστά από αυτό το εμβληματικό, εγκαταλελειμμένο κτήριο, σκεφτόμουν πότε θα βρεθεί κάποιος να αντιληφθεί την τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία που υπάρχει στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε, ότι διαβλέπει γενικά τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες για τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται ακόμα στην αρχή μιας λαμπρής πορείας, ενώ ενθάρρυνε τους επενδυτές να τοποθετήσουν περισσότερα κεφάλαια σε αυτή.

Ο Πρωθυπουργός, επεσήμανε ακόμα ότι επενδύσεις όπως η συγκεκριμένη είναι ενδεικτικές του «πώς τα μεγάλα σχετίζονται με τα μικρότερα», καθώς αν η Ελλάδα δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία της, αν δεν εξελισσόταν σε μια από τις νέες αναπτυξιακές πρωταγωνίστριες της Ευρώπης και αν οι τράπεζες δεν είχαν εξυγιανθεί, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη, «τίποτα από όσα συζητήθηκαν απόψε δεν θα είχε γίνει πράξη».

Η Θεσσαλονίκη έχει δύο «πνεύμονες»- Στήριξη με πολυδύναμο σχέδιο παρεμβάσεων

Όπως είπε, η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους «να σταματήσει να ανασαίνει μόνο με έναν πνεύμονα. Έχει δύο πνεύμονες και ο δεύτερος είναι η δυτική Θεσσαλονίκη, την οποία στηρίζουμε με ένα πολυδύναμο σχέδιο παρεμβάσεων, σε εθνικό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο».

Προς αυτή την κατεύθυνση υπενθύμισε τα πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα δυτικά της πόλης, σε συνεργασία με περιφέρεια και δήμους, αναφέροντας ενδεικτικά το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2024, τα πρότζεκτ στα στρατόπεδα Παύλου Μελά (που ήδη προχωρά) και Γκόνου, τη συνολική ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, την οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Καλοχωρίου, αλλά και μικρότερα έργα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Μητσοτάκης και στο πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο, το Hub 26, που η DIMAND δημιουργεί ακριβώς απέναντι από το βιομηχανικό συγκρότημα του ΦΙΞ.

Εξέφρασε την ελπίδα τα χρονοδιαγράμματα γύρω από την ολοκλήρωση της ανάπλασης του ΦΙΞ -το πρώτο τρίμηνο του 2027, σύμφωνα με τον CEO της DIMAND, Δημήτρη Ανδριόπουλο- να τηρηθούν και ο ίδιος να παραβρεθεί στα εγκαίνια της επένδυσης.

Επισήμανε, τέλος, ότι δεν χρειάζεται να προσθέτουμε καινούργιο κτηριακό απόθεμα σε μια χώρα που έχει πολλά παλιά κτήρια, που μπορούν να ανακαινιστούν και να γίνουν πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον, πόσο μάλλον όταν τα κτήρια αυτά είναι τόσο σπουδαία, από πλευράς ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, όσο το ΦΙΞ» κατέληξε.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης του βιομηχανικού συγκροτήματος του ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησε απόψε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της εταιρείας Dimand, που υλοποιεί το πρότζεκτ.

Πρόσθεσε πως στόχος είναι «του χρόνου τέτοια εποχή», ήτοι το φθινόπωρο του 2024, να υπάρχει ενεργό εργοτάξιο, καθώς η μελετητική περίοδος και οι λεπτομέρειες γύρω από το έργο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν εννέα έως 12 μήνες.

Ο κ.Ανδριόπουλος υπενθύμισε ότι η προσπάθεια για την απόκτηση του ακινήτου άρχισε ήδη από το 2019, αλλά «ακίνητα με τέτοια ιστορία έχουν και προσπάθεια απόκτησης» και αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά της ΑΑΔΕ αλλά και του ΕΦΚΑ και άλλων υπηρεσιών, ώστε μεταξύ άλλων να αποπληρωθούν οι οφειλές των προηγούμενων ιδιοκτητών.

«Μέσω αυτής της απόκτησης, το Δημόσιο ανέκτησε οφειλές ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Τον Ιούνιο του 2024 έτοιμο το «HUB 26»

Σύμφωνα με τον κ.Ανδριόπουλο, τον Ιούνιο του 2024 αναμένεται να είναι έτοιμο και το «Hub 26», το πρότζεκτ δημιουργίας του πρώτου βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου και κτηρίου γραφείων (ύψους επένδυσης άνω των 35 εκατ. ευρώ, από κοινού με την Prodea), που η Dimand δημιουργεί απέναντι από το ΦΙΞ, «μέσω του οποίου αναμένουμε να φέρουμε στην περιοχή άλλους 2000 εργαζομένους».

Η συνολική επένδυση για την ανάπλαση του ΦΙΞ αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ και -πέραν των εργασιών ανακαίνισης διατηρητέων κτηρίων του συγκροτήματος, για τα οποία ο κ.Ανδριόπουλος είπε πως «όταν τα βλέπουμε σε τρία χρόνια θα είναι σαν να βλέπουμε μια παλιά φωτογραφία»- αναμένεται να περιλαμβάνει διάφορες άλλες χρήσεις.

Συμπλήρωσε, ότι, σε έναν χώρο πρασίνου, η DIMAND πρόκειται να δημιουργήσει ένα βιώσιμο, αειφορικό σύμπλεγμα κτηρίων 50.000 τ.μ., από τα οποία τα 17.000 τ.μ. θα είναι των αποκατεστημένων διατηρητέων.

«Αν η Θεσσαλονίκη οραματιστεί σωστά στην ανάπτυξη της έκτασης της ΔΕΘ και γίνουν και τα υπόλοιπα που χρειάζεται να γίνουν, η πόλη έχει τέτοια ιστορία, που αν αξιοποιήσει το παρελθόν της, μπορεί να διπλασιάσει την οικονομία της» τόνισε ο CEO της Dimand, η οποία έχει ακόμα αγοράσει ακίνητο της πρώην βιομηχανίας Βαλκάν Εξπόρτ, στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί κέντρο logistics, άνω των 120.000 τετραγωνικών.

ανάπλασηΕπενδύσειςΜητσοτακηςΦιξΘεσσαλονίκη
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-i-anaplasi-tis-fix-tha-aporrofisei-ekatommyria-se-ependyseis.htm
Τυχαία Θέματα