Μυλωνάς: Τα αποτελέσματα εξαμήνου «ψηλώνουν» την Εθνική- Ανεβασμένοι στόχοι

19:35 1/8/2023 - Πηγή: Reporter

Στην απόφαση να αναθεωρήσει τους ετήσιους στόχους της οδηγήθηκε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο.

Ο CEO της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, σε ενημέρωση των αναλυτών επί των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (1/8) μίλησε για ανοδική αναθεώρηση κερδοφορίας και απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τρέχουσας χρήσης, βάσει της οργανικής κερδοφορίας.

Η νέα

καθοδήγηση προβλέπει κέρδη ανά μετοχή άνω των 1,10 ευρώ (0,75 ευρώ η προηγούμενη) και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων βάσει οργανικής κερδοφορίας (core RoTE) πάνω από 15% (11% η προηγούμενη). Σημειώνεται ότι στο Β τρίμηνο η Εθνική εμφάνισε core RoTE 18%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 11% σε τριμηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στην Ελλάδα διευρύνθηκαν κατά 13% σε τριμηνιαία βάση επωφελούμενα από την αύξηση του βασικού επιτοκίου και την αναδιάρθρωση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου προς χρεόγραφα με υψηλότερες αποδόσεις ( +12% στα έσοδα από τόκους σε τριμηνιαία βάση).

Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις δανείων ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως βλέπει δυναμική στον εταιρικό δανεισμό (κυρίως μεγάλες εταιρείες), ενώ αντίθετα στασιμότητα καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια.

Ο όμιλος έχει, πάντως, εγκρίνει ήδη χορηγήσεις 1,2 δισ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί.

Σε ό,τι αφορά στην επιβράβευση των μετόχων, ο κ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε ότι για το τρέχον έτος οι ελληνικές τράπεζες δεν έλαβαν από τον Επόπτη το "πράσινο φως" για τη διανομή μερίσματος, κάτι που αναμένεται να συμβεί το επόμενο έτος έναντι των φετινών κερδών.

Τέλος, ο Παύλος Μυλωνάς χαρακτήρισε «εύρωστη» την οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας, καθώς ξεπερνά την αντίστοιχη της ευρωζώνης. Ξένες επενδύσεις και εξαγωγές κάνουν τη διαφορά, όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.

ΕθνικήΕΤΕΕθνική ΤράπεζαCEOΜυλωνάςΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Keywords
Αναζητήσεις
mylonas-ta-apotelesmata-examinou-psilonoun-tin-ethniki--anevasmenoi-stochoi.htm
Τυχαία Θέματα