ΝΑΤΟ- Αμυντικές δαπάνες: Deal για τουλάχιστον 2% επί των ΑΕΠ

01:05 8/7/2023 - Πηγή: Reporter

Τα κράτη μέλη του NATO συμφώνησαν ότι οι αμυντικές δαπάνες των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να ανέρχονται σε «τουλάχιστον» 2% επί του ΑΕΠ των κρατών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO την ερχόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, τα 31 σύμμαχοι συμφώνησαν σε μια «διαρκή δέσμευση να επενδύσουν τουλάχιστον το

2%» του ΑΕΠ τους στους στρατούς τους στο μέλλον. Η συμφωνία για τον νέο στόχο δαπανών ήταν ένα από τα εκκρεμή ζητήματα ενόψει της επικείμενης Συνόδου στο Βίλνιους.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σκόπευε να καταστήσει τον τρέχοντα στόχο για στρατιωτικές δαπάνες 2% του εθνικού ΑΕΠ ελάχιστη απαίτηση και όχι στόχο προς επίτευξη.

Το 2023, ακόμη και ο παλιός στόχος θα επιτευχθεί μόνο από 11 από τα 31 μέλη της συμμαχίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ. Ο στόχος τέθηκε το 2014, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα προς το 2% του ΑΕΠ τους μέσα σε μια δεκαετία.

Τα 11 μέλη του NATO που «εκπλήρωναν» το στόχο του 2% ήταν η Βρετανία, η Πολωνία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία και η Σλοβακία. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται ο Καναδάς, η Σλοβενία, η Τουρκία, η Ισπανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, των οποίων οι αμυντικές δαπάνες ήταν κάτω από το 1,4% του ΑΕΠ.

Γενς ΣτόλτενμπεργκΒορειοατλαντική Συμμαχίασύνοδος κορυφήςεκκρεμότητες
Keywords
Αναζητήσεις
nato--amyntikes-dapanes-deal-gia-toulachiston-2-epi-ton-aep.htm
Τυχαία Θέματα