Νέα απόπειρα προσέγγισης των 1.300 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Με επιφυλακτικότητα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Παρασκευής (15/12) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία εβδομάδα γεμάτη κέρδη. Σε περίπτωση που δεν κάνουν την εμφάνισή τους οι πωλητές στο πλαίσιο κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών τους, στόχος θα είναι η επαναπροσέγγιση των 1.300 μονάδων.

Με 9 συνεδριάσεις (μαζί με τη σημερινή) να απομένουν για να ολοκληρωθεί το 2023, οι επενδυτές «απαλύνουν» τις κινήσεις τους και ετοιμάζουν ήδη την στρατηγική τους για το νέο έτος. Τις εντυπώσεις έχουν κερδίσει οι κεντρικές τράπεζες,

όχι τόσο για το ότι κράτησαν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά κυρίως επειδή άφησαν ανοιχτό το «παράθυρο» για μειώσεις επιτοκίων από την άνοιξη του 2024.

Σε εγχώριο επίπεδο, θετικός καταλύτης αποτελεί το «κύμα» αναβαθμίσεων των συστημικών τραπεζών από ξένους οίκους αξιολόγησης. Η Fitch έκανε την αρχή το απόγευμα της Πέμπτης, με την Standard and Poor’s να ακολουθεί. Είχαν προηγηθεί οι προβλέψεις της JP Morgan.

Σήμερα αναμένεται αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας λόγω της τριπλής λήξης παραγώγων (triple witching), αλλά και της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE Russell και EuroStoxx, με το rebalancing να εμφανίζει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Μετά το ήπια ανοδικό του ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί κατά 0,13% στις 1.293,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,23% στις 1.064,84 μονάδες. Μεταβολές μικρότερες του 1% σημειώνουν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση την Ελλάκτωρ και την Autohellas.

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο ταμπλό

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #1300_ΜΟΝΑΔΕΣ #Γενικός_Δείκτης #συναλλαγές #TRIPLE_WITCHING #αναδιάρθρωση_δεικτών
Keywords
Αναζητήσεις
nea-apopeira-prosengisis-ton-1300-monadon-sto-chrimatistirio.htm
Τυχαία Θέματα