Νέο κόμμα: «Μικτή Αριστεράς» σχεδιάζουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κόπηκε στα δύο το Σαββατοκύριακο και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται το τοπίο να ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο, καθώς θα ολοκληρώνεται η διάσπαση. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα συνεχίσει με τους επαναπομείναντες και οι αποχωρήσαντες αναμένεται να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός νέου φορέα.

Αυτό προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις των στελεχών της Ομπρέλας, αλλά και ιδρυτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν

πριν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το σαββατοκύριακο.

Οι αποχωρήσαντες, προφανώς, δεν θα πάνε σπίτια τους και ήδη σχεδιάζουν ένα νέο φορέα που φιλοδοξεί να επανενώσει ορισμένα κομμάτια της Αριστεράς που προέκυψαν από την πρώτη μνημονιακή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Η Ομπρέλα Τσακαλώτου, θα ενωθεί με Σκουρλέτη, Βούτση, Βίτσα και λοιπούς αποχωρήσαντες με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Όλοι αυτοί μαζί θα απευθύνουν κάλεσμα στις αριστερές δυνάμεις, πλην ΚΚΕ.

Επιγραμματικά, ο Δημήτρης Βίτσας περιέγραψε το νέο κόμμα σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας: Είπε ότι στον νέο φορέα θα συμμετέχουν τα στελέχη της Ομπρέλας, το ΜέΡΑ25, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν το 2015.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ή ο Δημήτρης Στρατούλης της ΛΑΕ, ενδεχομένως να μην επιστρέψουν, αλλά κάποια στελέχη όπως ο Τάκης Κορωνάκης θα μπορούσαν να συναντήσουν ξανά τους παλιούς του συντρόφους. Κάλεσμα θα υπάρξει φυσικά και σε στελέχη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ερωτηματικό είναι φυσικά και η συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ωστόσο, στελέχη του ΜέΡΑ25 θα μπορούσαν κάλλιστα να συνταχθούν με το νέο κόμμα. Θυμίζουμε, άλλωστε πως λόγω της αποτυχίας στις εθνικές εκλογές υπήρξε εσωκομματική ρήξη του Γιάνη Βαρουφάκη με αρκετά μέλη του κόμματός του.

Στο νέο κόμμα θεωρείται δύσκολο να δούμε την Έφη Ατχσιόγλου και την ομάδα της, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως ένα τέτοιο σενάριο. Το ίδιο ισχύει και για τον Διονύση Τεμπονέρα.

Στόχος είναι να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες οι πρώτες επαφές και ο νέος φορέας να συσταθεί στις αρχές του 2024 με σκοπό τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές.

Η νέα "μικτή" της Αριστεράς θα προσπαθήσει να βρει χώρο στο πολιτικό σκηνικό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Τα στελέχη που αποχώρησαν το σαββατοκύριακο εκτιμούν άλλωστε πως ο Στέφανος Κασσελάκης στρίβει προς τα δεξιά και θα προκύψει χώρος για ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που δεν θα εκπροσωπεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#κόμμα #ΣΥΡΙΖΑ #Βίτσας #Τσακαλώτος #Βαρουφάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Μικτή Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ,neo, mikti aristeras, syriza