Νέοι νόμοι για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκρίνοντας ένα σχέδιο ψηφίσματος και σύσταση βάσει έκθεσης του Ιρλανδού βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Joseph O'Reilly, υποστήριξε ότι το «καλύτερο συμφέρον του παιδιού» πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας στη διαμόρφωση της πολιτικής.

Μεταξύ άλλων, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις:

- Να απαιτούν επαλήθευση ηλικίας σε ιστότοπους που παρέχουν αγαθά ή υπηρεσίες που δεν προορίζονται για παιδιά.

- Να απαγορεύσει τα επιβλαβή «deepfakes» και να εξασφαλίσει την αφαίρεσή τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

- Να δημιουργήσει εφαρμογή σχολικών προγραμμάτων, για την προστασία των παιδιών και ενημέρωση και συμμετοχή γονέων και φροντιστών.

- Να εφαρμόσει ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση και να δημιουργήσει «βάσεις δεδομένων κατακερματισμού» για τον εντοπισμό και τον εντοπισμό παιδιών που υπόκεινται σε σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν με φορείς του κλάδου της τεχνολογίας για την ανάπτυξη πολιτικών για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού, της παρενόχλησης και του διαδικτυακού μίσους, και για τη δημιουργία προεπιλεγμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας για προϊόντα για παιδιά.

Η επιτροπή προέτρεψε επίσης τα κράτη που δεν το έχουν κάνει να προσχωρήσουν στις Συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και να ανταλλάξουν πληροφορίες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω της Ιντερπόλ.

Η έκθεση θα πρέπει να συζητηθεί σε εύθετο χρόνο από την ολομέλεια της Συνέλευσης.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#Συμβούλιο_της_Ευρώπης #Deepfakes
Keywords
Τυχαία Θέματα