Νευρικότητα στις ευρωαγορές: Παραμένει εύθραυστο το κλίμα στις τράπεζες

Με ήπιες μεταβολές ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (28/3) στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα αρχικά κέρδη να διαγράφονται και με τους φόβους για κλιμάκωση της τραπεζικής κρίσης να παραμένουν στο προσκήνιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,06% και έκλεισε στις 444,46 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να κερδίζει έως και 0,8%. Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε υψηλότερα κατά 0,7% και απομακρύνθηκε περαιτέρω από ένα ενδεχόμενο μηνιαίο κλείσιμο, που θα είναι το χειρότερο των τελευταίων τριών ετών και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020.

Ο Stoxx 600

ετοιμάζεται να κλείσει το α’ τρίμηνο του 2023 με κέρδη σχεδόν 5% λόγω των ενδείξεων οικονομικής ανθεκτικότητας και των ελπίδων ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος των κύκλων νομισματικής σύσφιξης. Στον αντίποδα, ο κλάδος του real estate δέχτηκε σήμερα το μεγαλύτερο πλήγμα και υποχώρησε κατά 2,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πεντέμισι μηνών. Ο ενεργειακός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,9% λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 15.142,02 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,17% στις 7.484,25 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,14% στις 7.088,34 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,43% στις 8.944,30 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 26.329,46 μονάδες.

Οι μετοχές των ελβετικών τραπεζών UBS και Credit Suisse ενισχύθηκαν κατά 1,7% και 0,7% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε 1,6%. Σε σημείωμα που αποκαλύπτει το Reuters, ο CEO της UBS, Ralph Hamers φέρεται να δήλωσε για την πρόσφατη εξαγορά της Credit Suisse: «Αν και δεν επιδιώξαμε αυτή τη συναλλαγή, ήμασταν προετοιμασμένοι και τη βλέπουμε ως μια ευκαιρία να επιταχύνουμε την αναπτυξιακή ιστορία της τράπεζας μας. Δεν αγοράσαμε την Credit Suisse μόνο και μόνο για να την κλείσουμε».

Στη Γαλλία ανακοινώθηκε ότι η οικονομική εισαγγελία πραγματοποιεί από το πρωί εφόδους στα κεντρικά γραφεία τραπεζών στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιεί σε πέντε τραπεζικά ιδρύματα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με τον οικονομικό εισαγγελέα τα πρόστιμα ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Η Societe Generale επιβεβαίωσε ότι τα γραφεία της βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ σύμφωνα με τη Le Monde μεταξύ των τραπεζών βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών είναι οι γαλλικές Natixis (όμιλος BPCE), Exane (θυγατρική της BNP Paribas) και η βρετανική HSBC.

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Stoxx 600τραπεζικός κλάδοςΓαλλίαΕλβετία
Keywords
Τυχαία Θέματα