Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Πρόωρο να στοιχηματίζουμε σε μείωση των επιτοκίων

«Πρόωρο» είναι να ποντάρει κανείς σε μία μείωση των επιτοκίων, σημείωσε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, στο CNBC.

«Θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο CNBC, τονίζοντας ότι «το να στοιχηματίζουμε τώρα για την επόμενη μείωση είναι μάλλον

πρόωρο». «Πρέπει να επιμείνουμε και να παραμείνουμε πολύ αποφασιστικοί», δήλωσε ο ντε Γκαλό σχετικά με τις υψηλές τιμές στην Ευρωζώνη.

Οι παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται αν η ΕΚΤ έχει φτάσει στο τέρμα του κύκλου νομσιματικής σύσφιξης. Σύμφωνα με τη δήλωση των κεντρικών τραπεζιτών στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου «το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο».

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και εκτιμούν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η ΕΚΤ αύξησε και πάλι τα επιτόκια νωρίτερα αυτό το μήνα, ανεβάζοντας το κύριο επιτόκιο καταθέσεων στο 4%. Το επιτόκιο αναφοράς βρισκόταν στο -0,5% τον Ιούλιο του 2022, προτού η κεντρική τράπεζα ξεκινήσει έναν έντονο κύκλο αύξησης των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

ΒΙΛΕΡΟΥΑ ΝΤΕ ΓΚΑΛΟΕΚΤεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
nte-gkalo-ekt-prooro-na-stoichimatizoume-se-meiosi-ton-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα