Ντόμινο κατάρρευσης στις διεθνείς αγορές- Σειρά έχει η Wall Street

Η ελεύθερη πτώση των ευρωαγορών, αλλά και τα futures είχαν ουσιαστικά προαναγγείλλει πως η Wall Street δεν θα έμενε έξω από το ντόμινο κατάρρευσης των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στον κόσμο, με αφορμή τη νέα έξαρση του κοροναϊού.

Η επέκταση του κοροναϊού σε περισσότερες ασιατικές χώρες, αλλά φυσικά και τα εκατοντάδες πλέον κρούσματα στην Ιταλία έχουν δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία, που έχει "κοκκινίσει" τα ταμπλό στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

Η Ασία έκανε την αρχή, με τη

Νότια Κορέα σε πρώτο πλάνο και φυσικά ακολούθησε η Ευρώπη, που σημειώνει πολύ σημαντικές απώλειες, από το Μιλάνο, μέχρι τη Φρανκφούρτη, καθώς φυσικά και την Αθήνα.

Τα futures για τις αγορές των ΗΠΑ είχαν ουσιαστικά προεξοφλήσει πως η Wall Street δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από την... κατηφόρα κι έτσι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο Dow Jones καταγράφει βουτιά 2,9% ή 850 μονάδες, στις 28.141 μονάδες και οδεύει για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν έχασε πάνω από 1000 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 3,3% στις 9.260 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 2,6% χαμηλότερα στις 3.251 μονάδες.

Πρόσω ολοταχώς για τα $1.700 ο χρυσός–«Βουτιά» για το πετρέλαιο

Στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού κατευθύνονται, στο μεταξύ, οι επενδυτές στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων, καθώς οι διεθνείς αγορές «νοσούν» λόγω του κοροναϊού, ο οποίος φέρνει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Υπό αυτές τις συνθήκες το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει νέο υψηλό επταετίας και οδεύει δυναμικά προς τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά. Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσός σημειώνει «άλμα» 2,13% και η τιμή του διαμορφώνεται στα 1.683,95 δολάρια ανά ουγγιά. Στα άλλα δύο βασικά μέταλλα, ο άργυρος ενισχύεται κατά 1,23% στα 18,758 δολάρια ο μετρικός τόνος, ενώ ο χαλκός χάνει κατά 1,68% στα 2,572 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Μαζί με τις διεθνείς αγορές, «ματώνει» και το πετρέλαιο λόγω του κοροναϊού, καθώς οι επενδυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την αγορά του πετρελαίου.

Με αυτά τα δεδομένα, το αμερικανικό αργό διολισθαίνει κατά 3,78% στα 51,36 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ καταγράφει «βουτιά» 3,94% και διαπραγματεύεται στα 55,66 δολάρια το βαρέλι.

Τα «δεινά» που φέρνει ο κοροναϊός στην παγκόσμια οικονομία

Ανάλυση του Oxford Economics αναφέρει πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο σύνολο του 2020 κατά 1,3% και θα χάσει δηλαδή 1,1 τρισ. δολάρια, που σημαίνει ότι τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και της Ευρωζώνης θα εισέλθουν σε τεχνική ύφεση. Η επιδημία του κοροναϊού, που εξαπλώθηκε από την Κίνα, αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία, με τις επιχειρήσεις να προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις και με τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο να «ματώνουν».

Τα σύνορα στην Κίνα παραμένουν κλειστά υπό τον φόβο μετάδοσης του ιού, ενώ διακόπτονται και οι μεταφορές, με αποτέλεσμα όπως μεταδίδει το Bloomberg αυτό που να μεταδίδεται να είναι ο οικονομικός πόνος. Οι μεταποιητικές βιομηχανίες η μία μετά την άλλη κάνουν λόγο για ελλείψεις σε κρίσιμα εξαρτήματα από την Κίνα, που βάζουν «φρένο» στην παραγωγή τους.

Παράλληλα, αρκετές εταιρείες μεταξύ των οποίων και κολοσσοί όπως η Apple, βλέπουν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν, αφού αναγκάζονται να κλείσουν καταστήματα στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μία νέα δέσμη βοήθειας ύψους 232 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας, την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Wall StreetDow JonesNasdaqΗΠΑΕυρώπηΑγορέςκοροναϊόςΑΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα