Νύχτα αγωνίας σε Λουτράκι-Ανατολική Αττική-Δερβενοχώρια-Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα και ιδιαίτερα περιοχές στα πέριξ της Αττικής, με τα σημαντικότερα μέτωπα να βρίσκονται σε Ανατολική Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι Κορινθίας, με τη νύχτα να αναμένεται δύσκολη για τους κατοίκους και το Πυροσβεστικό Σώμα που επιχειρεί στις περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι σε κάποια μέτωπα παρουσιάζεται μικρή βελτίωσης, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης, δεδομένου ότι πλέουν ισχυροί άνεμοι σε πολλές περιοχές της χώρας, κάτι που εκ των πραγμάτων δυσκολεύει το έργο της Πυροσβεστικής.

Ήδη σε Λουτράκι, Κουβαρά και Δερβενοχώρια έχουν

καεί σπίτια, αλλά και αυτοκίνητα με τους κατοίκους να απευθύνουν έκκληση για τη συνδρομή περισσότερων εναέριων μέσων.

Μάλιστα, πολλές είναι και οι καταγγελίες κατοίκων που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δει κανένα πυροσβεστικό μέσο στην περιοχή.

Η φωτιά στο Λουτράκι

Οι δυνάμεις κατάσβεσης έχουν ενισχυθεί από την Ήπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο ενώ συνεχίστηκαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα μέχρι τη δύση.

Για λόγους ασφάλειας είχε διακοπεί νωρίτερα η κυκλοφορία στην εθνική οδό από το ύψος της Κινέτας μέχρι την Κόρινθο, ενώ λίγο μετά τις 20:00 άνοιξε η νέα εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου και από τα δύο ρεύματα.

Μάχη στα Δερβενοχώρια

Στα Δερβενοχώρια η φωτιά ξεκίνησε και συνεχίζει σε δασική έκταση και επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις, με ενισχύσεις από Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Στην επιχείρηση επίσης συμμετέχουν 9 επιχειρησιακά εναέρια και ένα συντονιστικό. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πυροσβεστικά μέσα και χωματουργικά εργαλεία.

Βελτιώνεται η κατάσταση στον Κουβαρά

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, η κατάσταση είναι βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι το καταφύγιο ζώων Fazoo Farm στο Λαγονήσι καταστράφηκε ολοσχερώς από τη μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά, με τραγικό απολογισμό το θάνατο 14 ζώων.

Δύο συλλήψεις ημεδαπών για θερμές εργασίες στη Βοιωτία

Στη σύλληψη δύο ανδρών για τη φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, προχώρησαν οι άνδρες του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, όπως αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας (17/7) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Πριν από λίγο ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ολοκλήρωσαν τη διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης δύο ημεδαπών ανδρών που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, Συνεχίζονται οι ανακριτικές διεργασίες για τις υπόλοιπες πυρκαγιές» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Στο μεταξύ, ελεύθερος αφέθηκε ο αλλοδαπός που προσήχθη νωρίτερα ως ύποπτος για τη φωτιά στον Κουβαρά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του.

Την προσαγωγή έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωσή του για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα.

Ταχύτατες αποζημιώσεις, φωτιές υπάρχουν και θα υπάρχουν λέει ο Πρωθυπουργός

Από τις Βρυξέλλες, όπου και βρίσκεται, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε στους Πολίτες να υπακούν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, απέδωσε ευθύνες για τις πυρκαγιές στην κλιματική αλλαγή, ενώ σημείωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει ότι μπορεί.

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα καταγραφούν όλες οι ζημιές και θα δοθούν άμεσα οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Σε ξενοδοχεία θα φιλοξενηθούν οι πυρόπληκτοι Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα:

(1) Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

(2) Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ακόμα, ο Δήμος Σαρωνικού ενημερώνει τους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και αναζητούν χώρο να φιλοξενηθούν, ότι είναι ανοιχτές και μπορούν να υποδεχθούν κόσμο οι ακόλουθες δομές του δήμου:το Α' ΚΑΠΗ στα Καλύβια (Λεωφόρος Σουνίου 33)το Β' ΚΑΠΗ στο Λαγονήσι (Λεωφόρος Καλυβίων 160)Το Γ' ΚΑΠΗ στη Γαλάζια Ακτή (οδός Απειράνθου)Το ΚΑΠΗ Αναβύσσου (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου & Βασ. Φρειδερίκης)καθώς και το Δημαρχείο Σαρωνικού (Αθηνών και Ρήγα Φεραίου, Καλύβια).ΛουτράκιΑνατολική ΑττικήΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑπύρινα μέτωπαπυρκαγιά
Keywords
Αναζητήσεις
nychta-agonias-se-loutraki-anatoliki-attiki-dervenochoria-i-eikona-apo-ta-pyrina-metopa.htm
Τυχαία Θέματα
Νύχτα, Λουτράκι-Ανατολική Αττική-Δερβενοχώρια-Η,nychta, loutraki-anatoliki attiki-dervenochoria-i