Ο κόσμος μπροστά στο... φάντασμα του 1930

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προστίθενται στον ήδη "αναστατωμένο" πλανήτη και ασφαλώς δημιουργούν ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι. Ασφαλώς, υπάρχει η ελπίδα ότι και αυτή η κρίση θα περιοριστεί, ωστόσο, στην πραγματικότητα κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης.

Το σημείο καμπής που διανύουμε είναι κρίσιμο και οι παγκόσμιοι ηγέτες κρατάνε τις τύχες μας στα χέρια τους, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη της δεκαετίας του 1930 που τελικά οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό τονίζει χαρακτηριστικά ο Φρέντερι Κέμπε, CEO

του Atlantic Council, ο οποίος μίλησε στο CNBC με αφορμή τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

Και φυσικά ο Κέμπε δεν είναι ο μόνος που εκφράζει αυτή την ανησυχία: Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, προειδοποίησε πρόσφατα: «Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες».

«Κάθε διευθύνων σύμβουλος, όλες οι τράπεζες με τις οποίες μιλάω, συνυπολογίζουν πια τη γεωπολιτική στη σκέψη τους με τρόπο που δεν το έκαναν πριν από πέντε χρόνια», συμπληρώνει ο Κέμπε.

Αυτή η αλλαγή δεν συνέβη ξαφνικά με το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Χτίζεται, όπως σημειώνει, τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς μια σειρά από εξωγενείς κραδασμούς έχουν ανατρέψει το status quo στις αγορές.

«Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν πραγματικά ένα ηχηρό καμπανάκι», λέει, τονίζοντας ότι οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες συγκρότησαν ειδικές ομάδες γεωπολιτικών αναλύσεων και διαχείρισης εξωτερικών σχέσεων.

Αλλεπάλληλες κρίσεις

Μάλιστα οι περισσότεροι CEOs με τους οποίους μιλάει θεωρούν ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα. Ίσως γιατί τις δύο τελευταίες δεκαετίες ο κόσμος φαίνεται να τρώει το ένα «χαστούκι» μετά το άλλο. Τρομοκρατία, πόλεμος σε Ιράκ και Αφγανιστάν, χρηματοπιστωτική κρίση, κρίση χρέους, προσφυγική κρίση, άνοδος ακροδεξιάς, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, Covid, απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν με επάνοδο των Ταλιμπάν, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς (με φόβους για περιφερειακή σύρραξη).

«Μπορεί να μην είστε σε θέση να προβλέψετε τον επόμενο κίνδυνο, αλλά αν συμβαίνει κάτι τόσο σοβαρό σε κάθε ένα από τα πρώτα τέσσερα χρόνια της δεκαετίας, γιατί να μην δούμε και άλλα στα επόμενα έξι;» σχολιάζει ο Κέμπε.

Τα σημεία καμπής

Τα τελευταία τρία σημαντικά σημεία καμπής στην ιστορία ήταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Ψυχρός Πόλεμος. Σήμερα οι εντάσεις και οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από ποτέ. Και τούτο γιατί ο κόσμος είναι πολύ πιο διασυνδεδεμένος, ενώ έχουμε την τεχνολογική ικανότητα να κάνουμε περισσότερο κακό σε πιο σύντομο χρόνο.

Ο Κέμπε πιστεύει ότι παρά την παρουσία πολλών μεγάλων δυνάμεων στην παγκόσμια σκηνή, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των ΗΠΑ. Οι επιλογές που έκαναν οι ΗΠΑ μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησαν σε απομονωτισμό, Ολοκαύτωμα και εκατομμύρια θανάτους. Αντιθέτως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βοήθησαν στην ίδρυση διεθνών θεσμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ.

Συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση έχουν ρόλο-κλειδί. Με την υποσημείωση ότι έχουν μπροστά τους και προεδρικές εκλογές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

ΕΛΛΑΔΑΕΕκρισηΗΠΑΜεσανατολικόΟυκρανίαCEO
Keywords
Αναζητήσεις
o-kosmos-brosta-sto-fantasma-tou-1930.htm
Τυχαία Θέματα