Ο Νετανιάχου προκαλεί συγκρίνοντας Συμφωνίες Όσλο και Χαμάς

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που φέρεται να συγκρίνει τις Συμφωνίες του Όσλο με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός του Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 1993, οι συμφωνίες του Όσλο σηματοδότησαν μια ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που οδήγησε στη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής. Αυτές οι συμφωνίες επέτρεψαν την εγκαθίδρυση περιορισμένης παλαιστινιακής αυτονομίας στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη

χθεσινοβραδινή συνεδρίαση (11/12) της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ (Ισραηλινή Βουλή), ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι από τη στιγμή που υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Όσλο, ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν σκοτωθεί είναι συγκρίσιμος με τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, «αν και αυτός ο αριθμός καλύπτει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σχολίασε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, η ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος αντέδρασε έντονα στη σύγκριση αυτή.

Ακόμη, και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε τον Νετανιάχου για τη δήλωση αυτή: «Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε το επίπεδο της αποσύνδεσης και του κυνισμού του πρωθυπουργού, ο οποίος διεξάγει μια κακοήθη πολιτική εκστρατεία εν καιρώ πολέμου, με σκοπό να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες, να κατηγορήσει άλλους και να δημιουργήσει μίσος. Το έθνος αξίζει διαφορετική ηγεσία», τόνισε.

Σήμερα (12/12), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα επιτρέψει το Ισραήλ «να επαναλάβει το λάθος του Όσλο», χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο ποια είναι αυτά τα λάθη.

#Ισραήλ #πόλεμος #Χαμάς #Νετανιαχου #Όσλο #συμφωνία
Keywords
Αναζητήσεις
o-netaniachou-prokalei-sygkrinontas-symfonies-oslo-kai-chamas.htm
Τυχαία Θέματα