Οι… διαλλακτικές ΗΠΑ ηρεμούν το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (17/10), δείχνοντας σταθεροποιητικές τάσεις μετά την υποχώρησή τους περισσότερο από 1 δολάριο τη Δευτέρα, εν μέσω ελπίδων ότι οι ΗΠΑ θα χαλαρώσουν τις κυρώσεις στην παραγωγό Βενεζουέλα και καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει τις προσπάθειες για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου

τις συνομιλίες που είχαν διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα την Τρίτη, για τις οποίες ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είπε ότι θα ωφελήσουν τις εκλογές του 2024, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην χαλάρωση των κυρώσεων της Ουάσιγκτον, ανέφεραν πολλές πηγές.

Από το 2019, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, μέλος του ΟΠΕΚ, για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση του Μαδούρο μετά τις εκλογές του 2018 που η Ουάσιγκτον θεώρησε απάτη λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναζητά τρόπους για να αυξήσει τη ροή πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές προκειμένου να μετριάσει τις υψηλές τιμές. Βέβαια, οποιαδήποτε πραγματική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τη Βενεζουέλα θα πάρει χρόνο λόγω έλλειψης πρόσφατων επενδύσεων.

Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό ανέβηκαν την περασμένη εβδομάδα λόγω των φόβων ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διευρυνθεί, με το μπρεντ να κερδίζει 7,5%, καταγράφοντας την υψηλότερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει μια «υψηλού κινδύνου» επίσκεψη στο Ισραήλ την Τετάρτη, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να κλιμακώσει την επίθεση κατά των μαχητών της Χαμάς που έχει πυροδοτήσει μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και έχει εγείρει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν.

Το ταξίδι του Μπάιντεν, ωστόσο, είναι μια κίνηση εξισορρόπησης. Αν και δείχνει να στηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, η Ουάσιγκτον προσπαθεί επίσης να συσπειρώσει τα αραβικά κράτη για να βοηθήσει στην αποτροπή ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου, αφού το Ιράν δεσμεύτηκε για «προληπτική δράση» από το «μέτωπο αντίστασης» των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

«Οι κίνδυνοι παραμένουν, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν να προειδοποιεί ότι η πιθανή επέκταση του πολέμου σε άλλα μέτωπα πλησιάζει στο αναπόφευκτο στάδιο», ανέφερε η ANZ Research την Τρίτη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,26% στα 85,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,365 στα 89,97 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,037% στα 46,995 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,06% στα 1.935,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,29% στα 22,828 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,87% στα 3,5507 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0568 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,36% στο 1,2172 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8681 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόδολαριοΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα