Οι ευρωπαϊκές εκλογές αντιμετωπίζουν σοβαρές υβριδικές απειλές στον κυβερνοχώρο!

Άσκηση κυβερνοασφάλειας σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, με την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των εθνικών εταίρων, προκειμένου ν’ αξιολογηθούν οι μέθοδοι εργασίας ενόψει των ευρωεκλογών του 2024.

Η άσκηση εντάσσεται στα μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών τον Ιούνιο του 2024, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οργανώθηκε από τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια

(ENISA).

Η άσκηση επέτρεψε στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές και θα τους βοηθήσει να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας καθώς και να συμβάλουν στην ενημέρωση των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών και καλών πρακτικών για την κυβερνοασφάλεια της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στην εκλογική διαδικασία.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Dita Charanzová υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή δημοκρατία και ειδικότερα οι ευρωπαϊκές εκλογές αντιμετωπίζουν σοβαρές υβριδικές απειλές που κυμαίνονται από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλα περιστατικά που προκαλούνται από τον κυβερνοχώρο μέχρι παραπληροφόρηση και χειραγώγηση πληροφοριών.

Η σημερινή άσκηση, στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπαιξε βασικός συντονιστικός ρόλος, μας επέτρεψε να δοκιμάσουμε και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να αντιδρούμε σε αυτές τις υβριδικές απειλές. Χρησιμοποίησε επίσης για να υπογραμμίσει ότι τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ εργάζονται ήδη στη βάση καλά εδραιωμένων δομών, δικτύων και συνεργασιών που θα χρησιμεύσουν για την ασφάλεια Ελεύθερες και δίκαιες Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024».

Στη δεύτερη έκδοση της άσκησης συμμετείχαν εκπρόσωποι των εθνικών αρχών εκλογών και κυβερνοασφάλειας, μαζί με παρατηρητές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το CERT-EU και τον Οργανισμό της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA).

Ενώ η κύρια ευθύνη για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ, αυτή η άσκηση βοήθησε στη βελτίωση της κοινής ετοιμότητάς τους όταν αντιμετωπίζουν πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο και άλλες υβριδικές απειλές και στην ικανότητά τους να αναπτύσσουν και να διατηρούν γρήγορα την επίγνωση της κατάστασης σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, εάν επρόκειτο να συμβεί ένα σοβαρό περιστατικό κυβερνοασφάλειας.

Όλα είναι κατάλληλα για να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να εμπιστεύονται την εκλογική διαδικασία της ΕΕ.

Τονίσθηκε ότι, οι κίνδυνοι για τις εκλογές μπορεί να λάβουν διάφορες μορφές από χειραγώγηση πληροφοριών και παραπληροφόρηση έως κυβερνοεπιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις υποδομές. Με βάση διάφορα σενάρια που παρουσιάζουν πιθανές απειλές και περιστατικά που ενεργοποιούνται από τον κυβερνοχώρο, η άσκηση επέτρεψε στους συμμετέχοντες :

Να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για το επίπεδο των κρίσιμων πτυχών των ευρωπαϊκών εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του επιπέδου ευαισθητοποίησης μεταξύ άλλων ενδιαφερομένων (π.χ. πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων προεκλογικής εκστρατείας και προμηθευτών σχετικού εξοπλισμού πληροφορικής)

Να ενισχύσουν την συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών σε εθνικό επίπεδο (συμπεριλαμβανομένων των αρχών εκλογών και άλλων σχετικών φορέων και υπηρεσιών, όπως αρχές κυβερνοασφάλειας, Ομάδες Αντιμετώπισης Συμβάντων Ασφάλειας Υπολογιστών (CSIRTs), Αρχές Προστασίας Δεδομένων (DPAs), αρχές που ασχολούνται με θέματα παραπληροφόρησης, μονάδες εγκλήματος στον κυβερνοχώρο κ.λπ. .) καθώς και σε επίπεδο ΕΕ, όπως οι υπηρεσίες της Επιτροπής που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA)·

Επαλήθευση της ικανότητας των υφιστάμενων κρατών μελών της ΕΕ να αξιολογούν επαρκώς τους κινδύνους που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια των ευρωπαϊκών εκλογών, να αναπτύξουν αμέσως επίγνωση της κατάστασης και να συντονίσουν την επικοινωνία με το κοινο.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#ευρωπαϊκές_εκλογές #ΑΠΕΙΛΕΣ #κυβερνοχώρος #Στρασβούργο
Keywords
Αναζητήσεις
oi-evropaikes-ekloges-antimetopizoun-sovares-yvridikes-apeiles-ston-kyvernochoro.htm
Τυχαία Θέματα